Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CARSKI REZ


Autor Poruka

ANA

03.09.2001. 12:36

POŠTOVANA DR. KUPEŠIĆ,
POSTAVILA BIH PITANJE VEZANO ZA IZVOĐENJE CARSKOG REZA PRI POROĐAJU. NAIME, ZANIMA ME IZVODI LI SE ON SAMO U SLUČAJEVIMA RIZIČNOG POROĐAJA ILI TRUDNICA MOŽE SAMA TRAŽITI TAKAV POROD. KOJE SU POSLJEDICE TAKVOG ZAHVATA, TE KAKO IH SPRIJEČITI.
UNAPRIJED HVALA

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.09.2001. 23:41

Poštovana gospođo Ana,
Carski rez kao i svaki operativni zahvat nužno mora imati svoje indikacije. Indikacije od strane majke su kada postoji zapreka rođenju djeteta (npr. sužena zdjelica), placenta previa, postojanje tumora u porođajnom kanalu, neke bolesti majke (npr. eklampsija, bolesti očiju, tumori mozga, zastojne srčane greške). Svakako postoje i indikacije od strane djeteta, a to su: kronična ili akutna ugroženost djeteta (placentarna insuficijencija, Rh imunizacija, dijabetes i sl). Odluka o carskom rezu može se postaviti i tijekom poroda (produlji porođajk, stav zatkom nedonešenog djeteta i sl). Frekvencija ovakovih operativnih dovršenja poroda u našoj populaciji se kreće između 12 i 13%. Vaše pitanje imate li pravo tražiti carski rez ovisi o tome imate li indikaciju za takav zahvat i spadate li u visoko rizičnu skupinu trudnica koja bi imala osnova da traži ovakav način dovršenja porođaja. Rizici postoje i oni mogu biti uvjetovani anestezijom, krvarenjem prilikom zahvata, infekcijom i sl. Rizici se mogu prevenirati stručnim izvođenjem operativnog zahvata u sterilnim uvjetima. Ipak, treba napomenuti da iako carski rez traje kraće i čini se "bezbolnijim" načinom dovršenja trudnoće ipak rezultira dugotrajnijim oporavkom majke ( boravak u bolnici 7-8 vs 4 dana)