Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cin


Autor Poruka

Anit@

27.12.2020. 22:25

Poštovani,

Radila sam papu 31.10. te sam nedavno dobila poziv od ginekologa da imam cin te da podignem geonistin i da to nije ništa. No, od tad sam nemira. Čitajući o tome, nije tako bezazleno. Uzela sam matičnu mliječ i imunosal za jačanje imuniteta te se naručila na bris za klamidiju, mikoroplazmu, ureaplazumu. Mogu li još nešto učiniti? Kada bi trebala ponoviti papa test? Također, da li to znači da nekome mogu prenjeti hpv? Da li bi trebala upozorit novog partnera?

Ivo Balenović, dr. med.

28.12.2020. 16:50

Poštovana, niste naveli koji stupanj CIN - a je u pitanju. Ako se radi o CIN-u 1 (što pretpostavljam), za očekivati je da će se nakon terapije povući. HPV može uzrokovati promjene u smislu CIN-a, ali tada se uglavnom radi o višim stupnjevima (2. i 3.). U borbi protiv CIN -ova je najvažnije jačanje imuniteta, te liječenje popratne upale. Organizam (imunološki sustav) će 'savladati' promijenjene stanice i zamijeniti ih novima. Mikoplazma, klamidija i ureaplazma ne uzrokuju promjene u smislu CIN-a, ali mogu biti kofaktor upale i time pridonijeti promjeni stanica. Ako se radi o CIN-u 1 potrebno je ponoviti papa test za 4 do 6 mjeseci.