Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Lichen sclerosus in ops.


Autor Poruka

mojaobitelj

28.12.2020. 08:20

Poštovani!
Imam 56 godina, 2 uredna poroda i uredne ginekološke preglede. Nisam koristila HNL. Nakon redovitog godišnjeg ginekološkog pregleda u nalazu piše: Bjelkaste promjene u smislu lichena scleorsusa. Rodnica je srednje prostrana. Porcija cilindrična, vanjsko ušće zatvoreno. Uterus je u AVF-u, uredne veličine, mobilan, ne krvari. Palpatorno uredan nalaz.
Dg. Postmenopausis/Lichen sclerosus in ops.
Nakon nekoliko dana dobila sam i Papa test koji je uredan.
Nisam upućena na daljnju obradu, već, kako piše na nalazu, ginekološka kontrola za godinu dana. Za terapiju prepisane su mi Cicatridine vag 10 i Cicatridine mast.
S obzirom da se o lichenu ne piše puno, ne znam kome bih se obratila i što poduzeti.
Zahvaljujem na mišljenju.

Ivo Balenović, dr. med.

28.12.2020. 22:15

Poštovana, lichen sclerosus je upalna dermatoza nepoznatog uzroka, (najvjerojatnije autoimuna), koja često pogađa anogenitalno područje. Promjene u pravilu izazivaju blag do srednje jak svrbež. S vremenom, zahvaćeno tkivo postaje atrofično, stanjeno, hipopigmentirano. Liječi se lokalnim kortikosteroidima. Dijagnoza 'in obs' znači da još uvijek nije postavljena definitivna dijagnoza i da je vjerojatno potrebna daljnja dijagnostička obrada kako bi se potvrdila ili isključila navedena dijagnoza.