Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CIN I i HPV pod upitnikom


Autor Poruka

MalaMaja11

22.07.2010. 14:05

Poštovani, imam 30 godina, stalnog partnera već 6 godina, a prije njega također sam imala stalnog partnera 5 godina. Do sada su mi svi nalazi PAPA testa bili uredni (uz povremene gljivice koje sam liječila vaginaletama, ali s njima nisam imala problema više od godinu i pol). otprilike prije godinu dana sam prestala koristiti kontracepcijske pilule Yasmin na savjet lječnika zbog povećanja tjelesne težine. prije 15-ak dana dobila sam nalaz PAPA testa koji pokazuje: Abnormalne stanice (Bacillus vaginalis, reaktivne promjene na stanicama povezane sa upalom, Parakeratoza, te u rubrici drugo upisano je HPV?), skvamozna intraepitelna lezija --> dysplasia levis - CIN I, atipične gradularne stanice (AGC) endocervikalne.
Lječnica me uputila na izradu briseva (na aerobe, anaerobe, KT, mikoplazmu, ureaplazmu) te tipizaciju HPV-a.

Ono što me zanima je sljedeće: da li ovakav nalaz upućuje na to da je neosporno da imam HPV te da je samo potrebno ustvrditi koji tip HPV-a ili je moguće da je CIN I uzrokovan upalom? Naime,prilikom pregleda mi je doktorica ustvrdila da imam manju upalu i propisala mi vaginalete.
Također, do izrade briseva i nalaza, što mogu učiniti da bi se nalaz popravio? Trenutno koristim Lactogyn kapsule i Centravit kapsule za jačanje imuniteta. Nažalost, stres ne mogu smanjiti jer me upravo ovaj PAPA test zabrinuo pa sam samo pod još većim stresom. Dodatno, planiramo trudnoću i uistinu ne znam kako da se ponašam u ovoj situaciji. da li da i dalje pokušavamo zatrudnjeti ili da sve odgodimo dok ne dobijem nalaze briseva i tipizacije? Da li CIN I (ako i je uzrokovan HPV-om) može utjecati na začeće i na zdravlje još nerođenog djeteta?

Hvala vam unaprijed na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.07.2010. 16:30

Poštovana, PAPA testom postavlja se samo sumnja na HPV infekciju. Da bi istu dokazali morate učiniti HPV genotipizaciju i cervikalne briseve.
Mišljenja sam da pričekate nalaze briseva i nalaze kontrolnog PAPA testa, te da do tada pričekate sa trudnoćom.
Prekancerozne promjene mogu jako uznapredovati u trudnoći ako su povezane uz HPV infekcijom a mogućnosti liječenja istih su u trudnoći ograničene.
Isto tako CIN I može biti i na PAPI kod perzistentne upale nevezano uz HPV infekciju.

MalaMaja11

23.07.2010. 11:00

Poštovani, uistinu vam zahvaljujem na ovako žurnom odgovoru. Molim vas samo savjet da li da u međuvremenu koristim nekakve preparate za jačanje imuniteta te ako da, koje?

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.07.2010. 13:10

Od preparata koji se uzimaju za pojačanje imuniteta mogu Vam preporučiti Beta glukan, preparate aloavere, mulitivtamine. U rodnicu možete stavljati recimo Vagisan vaginalete. Možete koristiti Lactogyn preparate.