Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoca poslije carskog?


Autor Poruka

tigerin

18.06.2010. 11:30

Postovani,

hospitalizirna sam u 20.tjednu trudnoce zbog sumnje na otjecanje plodne vode sto se nazalost kasnije pokazalo ispravnim. Dobivala sam antibiotike zbog infekcije, a nalaz brisa cerviksa je izolirao Enretoccocus faecalius i Klebsiellu pn. Rodila sam u 28.tjednu hitnim carskim rezom (klasicnim), ali dijete je nakon 2h umrlo (dexametazoni nisu davani zbog visoke razine leukocita - 19,9, CRP 29,1). Uzorak maternice i posteljice je sterilan. Na pregledu po izlasku iz bolnice je ustanovljeno da savovi iznutra izgledaju jako dobro, te da je rana izvana sasvim zacijelila. S obzirom da je porod bio 07.05.2010,te da su lohije trajale 3 tjedna zanima me kad bih najranije smjela planirati iducu trudnocu (makar zavrsila opet carskim rezom)? Da li su gore navedene bakterije iz cerviksa mogle uzrokovati prsnuce plodovih ovoja?

Unaprijed hvala na Vasem odgovoru,

Lijep pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.06.2010. 23:15

Poštovana, niste mi napisali patohistološki nalaz ploda i posteljice. Na osnovu toga bih Vam više mogao reći.
Svakako je da su te bakterije mogle biti uzrok prsnuća vodenjaka, premda je to teško sada reći. Moguće je da su se te bakterije sekundarno naselile nakon prsnuća vodenjaka.
6 tjedana nakon poroda traje perio babinja.
Nakon par mjeseci od poroda savjetujem da učinite svakako cervikalne briseve, urinokulturu s antibiogramom.
Bilo bi dobro da učinite i 3 D UZV zbog sumnje na moguću malformaciju maternice, eventualne miome. U takvim stanjima može doći do prsnuća vodenjaka također.
Novu trudnoću bih Vam preporučio tek nakon najmanje šest mjeseci.

tigerin

19.06.2010. 04:40

Najljepsa hvala na Vasem odgovoru. Nazalost, jos uvijek nalazi ploda nisu gotovi (informacija stara 2 dana), jedino sto znam jest da je nalaz uzorka posteljice i maternice sterilan. U trudnoci sam isla na 3 D ultrazvuk, medjutim, nitko nije od lijecnika nije spominjao malformacije maternice i miome. U svakom slucaju provjeriti cu barem jos jednom prije slijedece trudnoce. Jos jednom se zahvaljujem na odgovoru i pomoci.

Lijep pozdrav

tigerin

22.07.2010. 00:05

Postovani,

js jednom zahvaljujem na Vasoj paznji i trudu da mi odgovorite. Naime, dobila sam nalaz biopsije po kojem slijedi;

djagnoza: Chorioamnionitis acuta purulenta
opis: primljena je dijelom rastrgana posteljica s ekscentricnom insercijom pupkovine duzine 8cm i radikularnim rasporedom krvnih zila. Velicina posteljice nakon uklanjanja ovoja i pupkovine iznosi 15x12x2 cm i tezina 232g. Histoloski ovoji kao i korionska ploca infiltrirani polimorfonuklearima. Pupkovina primjerena. U pregledanim rezovima tkiva posteljice grananje resica primjereno za dob.

U medjuvremenu, napravila sam papa test (uredan) i cervikalne briseve koji su takodjer uredni. S obzirom da bismo pokusali poceti ispocetka nakon sto prodje tih 6mj. od carskog, koje pretrage bi bilo pozeljno napraviti kako bi se maksimalno izbjeglo ovako nesto sto mi se dogodilo.

S postovanjem

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.07.2010. 13:50

Poštovana , najprije isprika za moj previd. Nekako sam previdio da ste rodili carskim rezom.
Nova trudnoća savjetuje se tek nakon godinu dana, nakon carskog reza.
Ovu obradu što ste učinili mislim da je za sada dovoljna.
Neposredno prije iduće trudnoće napravite UK, ponovo cervikalne briseve, KKS, DKS, CRP, Urin sa sedimentom.
Prema PHD nalazu radi se o gnojoj upali plodne vode i posteljici. Teško je reći da li je do infekcije došlo primarno ili tek sekundarno nakon što je prsnuo vodenjak.
Poštovanje.

tigerin

22.07.2010. 22:35

Postovani dr. Sakoranja,

zahvaljujem na Vasem odgovoru. Nastojat cemo barem za ovu godinu odgoditi trudnocu. Da li se rizik znacajno povecava ukoliko se trudnoca ipak desi ranije? Iskreno, ne uzasava me pomisao na novi carski rez, nego ruptura maternice i eventualne posljedice za dijete.


Lijep pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.07.2010. 11:00

Poštovana, ako zatrudnite ranije ništa se neće dogoditi samo je onda izvjestan ponovni carski rez.
Ako od 1. poroda koji je završen carskim rezompa do drugog poroda prođe više od dvije godine, onda se rodilju može pusiti i u vaginalni porod.
Što se tiče rupture maternice to se sigurno neće dogoditi jer se idući carski rez radi elektivno dakle planirano prije termina i prije početka prvih trudova.
Ruptura maternice kao najteža komplikacija je iznimno rijetka.