Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CIN II i loop metoda


Autor Poruka

Sandy81

17.08.2018. 10:25

Postovana u januaru 2016. sam loop metodom operisala CIN 2 na grlicu (leukoplakija), na PH nalazu se ispostavilo da u predjelu samog kanala zbog spaljenosti tkiva nisu mogli reci da li je promjena 100% uklonjena i to je ono sto me skroz sludilo tada. Doktor je rekao da je sljedeci korak da radim PAPA test i ako on i kolposkopija budu ok on ce onda smatrati da je ipak sve uklonjeno. Nalazi su od tada stalno uredni, medjutim, u posljednjih godinu dana mozda, s vremena na vrijeme ja osjecam kao neko ziganje/trnjenje u predjelu grlica i nikako nemam mira zbog toga. Pri tom iz vlastitog iskustva sam jos prije operacije imala situaciju da mi je papa bio 3 puta lazno negativan,

Ja zbog ovog nikako nemam mira i razmisljam da promijenim doktora i potrazim drugo misljenje. Ovaj dr mi nista nije znao reci vezano za to ziganje. Ja strahujem da se mozda opet ne dogadjaju ti lazno negativni nalazi. Da li je iko imao situaciju poslije loop metode da patolog nije mogao reci je li promjena uklonjena ili ne zbog spaljenosti tkiva? I kako se to zavrsilo? Da li je moguce da je ovo sto osjecam posljedica same operacije?

Ivo Balenović, dr. med.

17.08.2018. 12:30

Poštovana, ovo što osjećate sigurno nije posljedica zahvata, niti eventualnih promjena u smislu CIN-a. Budući da su papa testovi nakon zahvata uredni sigurno je promjena u cijelosti odstranjena. Može se dogoditi da patolog zbog spaljenosti, jake upale ili nekih drugih razloga ne može sa sigurnošću reći da li su rubovi preparata čisti, tj. da li je promjena u potpunosti odstranjena. Nema potreba za daljnjim dijagnostičko terapijskim metodama osim redovitog papa testa.