Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CISTE


Autor Poruka

sanela

08.06.2001. 23:01

Veliki pozdrav svima koji su zaslužni za ove stranice!
Imam 29 godina. Od 03. 1999. god. (bez prekida, uz konsultaciju sa ginekologom) koristim tablete Cilest. Na ginekološkom pregledu 16. 04. 2001. god. otkrivena mi je cista (desni jajnik sa bilokularnom cistom 20 mm, lijevi jajnik u redu). Po savjetu ginekologa nastavila sam piti Cilest, i na sljedećem pregledu 18. 05. stanje je sljedeće: desni jajnik 52x43 mm sa cistom 36x36 mm, lijevi jajnik 34x24 mm sa cistom 23x22 mm.
Napominjem da je Papa test, urađen prije 10 mjeseci bio u redu.
Molim Vaše stručno mišljenje.
Unaprijed zahvalna Sanela

Doc. dr. S. Kupešić

10.06.2001. 21:38

Poštovana gospođice Sanela,
Pretpostavljam da se u Vašem slučaju radi o tzv. funkcionalnim cistama koje najčešće dobro reagiraju na primjenu oralnih kontraceptiva. Nažalost, suvremeni preparati (poput Cilesta) koji spadaju u generaciju tzv. niskodozažnih proizvoda uz svoje brojne prednosti imaju i poneku manjkavost da ne izazivaju željenu regresiju cista, te se smatraju manje uspješnim za liječenje funkcionalnih cista od primjerice Stediril tableta. Ovakve ciste malih dimenzije Vas ipak ne bi trebale brinuti, jer one su posljedica hormonskih mijena, te se stoga trebaju i tretirati hormonskom terapijom. Podatak da je Papa nalaz uredan, važan je, ali nažalost nema nikakve povezanosti s problemom cističnih struktura, već govori o zdravlju grlića maternice.
Bilo bi uputno učiniti detaljan pregled transvaginalnim ultrazvukom uz pomoć obojenog doplera kako bi se dobio uvid u funkcionalne promjene na Vašim jajnicima i odabrala terapija koja će uroditi uspjehom. Ukoliko ste zainteresirani učiniti pregled na Klinici za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh, molim Vas obratite se na telefon 01 3712109 svakog radnog dana od 8 do 15 h.

anchy_992

17.06.2018. 22:00

Poštovani najveća pohvale za ovaj forum.
Ovako imam 25 godina i otkriveni su mi policisticni jajnici.
Ljekar bez hormonskih nalaza a uz nalaz zaboravila sam kako se zove u pitanju je nalaz za zgrusavanje krvi pripisao sat.
Ljekar me savjetovao da ne istražujem puno vezano za moje jajnike sto naravno nemogu da ispunimo.
Moji jajnici izgledaju vise nego strasno hrpa većih rupa koje cijene jednu cjelinu. Međutim strahovito bih željela bebu i ovo mi jako tesko pada.
Zanima me koliko su umanjenje sanse za trudnoću osobama koje imaju policisticne jajnike? Jeli kontracepcija jedini put? I mogu li se ovi jajnici izliječiti?
Jedan jajnike mi je veličine
+ 3.98
X 2.26
Dok drugi
+ 3.63
X 2.05


Hvala vam unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

19.06.2018. 16:25

Poštovana, veličina jajnika nije važna, nego njihov izgled: da li su policistični? da li pokazuju znakove aktivnosti? Drugo što je važno odrediti hormonski status. Prema hormonskom statusu može se odrediti funkcija janika i odlučiti se za odgovarajuću terapiju ukoliko je potrebna.