Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cisticna mastopatija


Autor Poruka

Aida

05.01.2002. 10:43

POstovani,
imam 29 god. i nakon ultrazvucnog pregleda dojki, dijagnosticirana mi je cisticna mastopatija uz klinicki evidentan folikulitis.
Najveca cista je promjera 8mm.

Prepisane su mi obloge, te kontrola za 6 mjeseci, pa Vas zelim upitati za savjet , kakve obloge preporucujete, te da li sem obloga mogu uciniti jos nesto.

Unaprijed hvala,
Aida!

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.01.2002. 18:07

Poštovana,
Cistična mastopatija se smatra najčešćom patologijom dojki koju susrećemo u ženskoj populaciji, te je nejasno radi li se o dijelu normalnog spektra ili bolesti dojke. Ciste dojki ne smatraju se klinički značajnima, osim kada se pojave u skupini pacijentica koje imaju familijarno opterećenje od strane zloćudnih bolesti dojke. Zbog toga je Vaš liječnik savjetovao redoviti ultrazvučni i klinički nadzor. S druge strane, navodite da je klinička dijagnoza folikulitis koji podrazumijeva upalu folikula dlake (u Vašem slučaju pretpostavljam da se radi o dlaci u periareolarnoj regiji - predjelu oko bradavice). Pošto je ova promjena najčešće uzrokovana epilacijom ili depilacijom (otklanjanje dlačice čupanjem ili izbrijavanjem) i s obzirom da se radi o najčešće stafilokoknoj infekciji važno je procijeniti da li će doći do ublažavanja smetnji na lokalnu terapiju oblozima (njačešće oblozi rivanola, alkohol-salicilata i sl) ili će se trebati uvesti th antibioticima.