Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cistokela


Autor Poruka

mamamama

20.07.2010. 12:55

Poštovani!
Majka sam troje djece od čega su dvoje blizanci. Trudnoće i porodi su bili uredni (vaginalni porod oba puta), iako sam se oba puta nešto ranije počela otvarati te stoga zadnja dva mjeseca sa blizancima mirovala u bolnici. Na redovnom pregledu nakon drugog poroda ustanovljeno je da imam manju cistokelu te sam dobila list sa vježbama. Zanima me da li se ta cistokela može povući i da li bi mi mogla stvarati problema kod iduće trudnoće te da li bi trebalo pričekati određeno vrijeme do iduće trudnoće? Imam 31 godinu.
Unaprijed hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.07.2010. 12:40

Poštovana, s obzirom na vaginalne porode i od čega je jedan blizanačka trudnoća, imaju utjecaj na mišično i vezivno tkivo dna zdjelice i istežu ga tako da se mogu spustiti ginekološki organi , kao i mokraćni mjehur (cistokela).
Nakon poroda pogotovo ako dojite je razina estrogenih hormona malena te se problem produbljava.
Mislim da je svakako dobro da radite preporučene vježbe, te kad počnete uredno menstruirati bit će i viša razina estrogena koji će tonizirati i rodnicu i mjehur i ta cistokela će svakako biti manja ili je neće biti.
Dobro bi došli i preparti estrogena koji se stavljaju lokalno u rodnicu.
Za iduću trudnoću dobro je malo pričekati.