Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dijagnoza sa poroda


Autor Poruka

elena1990

09.12.2020. 23:00

Poštovani doktore, porodila sam se prije mjesec dana i još uvijek nisam bila na redovnoj kontroli. Oporavak teče bez problema i svojim tokom, no na porodu mi je rađena manuelna eksploracija maternice. Stvari su slijedile ovako, posteljica ni nakon pola sata nije izašla uprkos pritiscima tima ljekara, a kada je napokon izašla, "nešto" im je bilo čudno na njoj. Budući da sam uspavana poslije, ne znam o čemu se zapravo radilo tu, a dijagnoza na otpusnom pismu je: Partus temporarius; Neonatus hypotrophicus; Placenta defecta; FUCCX1. Šta bi značilo ovo FUCCX1? Inače bebica je težila 2750g/48cm, rođena u 40+2. Pitanje je čisto iz zainteresiranosti, jer komplikacija nije bilo i oporavljam se odlično. Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

10.12.2020. 10:20

Poštovana, to znači da je pupčana vrpca bila omotana oko vrata djeteta (funiculus umbilicalis circum colli x1). To je vrlo čest nalaz i nema nikakvog utjecaja na stanje djeteta.