Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Endometrioza


Autor Poruka

sanja989

02.06.2018. 17:30

Postovanje, imam 22 godine i endometriozu sam otkrila prije nekih 7 mjeseci. Pojavila se cista na lijevom jajniku, koja je tad na ultrazvuku bila 2,7×3,6. Doktor na drzavnoj klinici mi je rekao da nije opasno, ali da mogu da izvadim ili ako hocu prvo da rodim, dao mi je papirić koje nalaze da uradim kad odlucim da se operisem. Meni operacija tad nije odgovarala, sacekala sam malo, ali stanje se pogorsalo, bolovi su nepodnošljivi. Isla sam privatno kod ginekologa i pregledala me cista je bila 4.5×4.7 i rekla mi da sto prije to rjesavam. Tad sam odlucila da se operisem. Povadila sam sve nalaze i otisla na konzilij, gdje su me pitali zasto zelim da vadim prije nego sto rodim, rekla sam zbog bolova i zato sto se povecava o markeri su se povecali, ona me tad pregledala i rekla da bi trebala da vadim jer se opet povecala. Operacija je bila zakazana za jucer, da bi oni mene pripremili za operaciju i dosao je nacelnik da me pregleda i rekao da me ne smije operosat. Da postoji nakon operacije sansa da ne mognem prirodnim putem zatrudnijeti, ja sam rekla sam svjesna svega i da bih voljela da izvadim, jer imam uzasne bolove i da nmg vise da izdrzim. On je rekao imat ces bolove i ako se operises,ako ne budes mogla da imas djecu ti mozes nas da tuzis da te nismo upozorili, ja sam odgovoran za ovo ovdje. Rekao mi da pijem visanne 6 mjeseci, nakon 3 mjeseca kontrola i kad ispijem sve da pokusam da zatrudnim. Ici cu privatno da potrazim jos neko misljenje, visanne sam vec narucila iz Njemacke. I da dodam pokusavala sam prirodno, pila sam vrkutu, pravila med i pazikucu, nisam osjetila nikakvo olaksanje.

Ivo Balenović, dr. med.

02.06.2018. 19:25

Poštovana, endometrioza se može liječiti kirurškim putem ili lijekovima. Preporuka je početi s konzervativnim pristupom (lijekovima) pa ukoliko ne dođe do poboljšanja u obzir dolazi operacija.