Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Endometrioza i pilule


Autor Poruka

Matea2501

12.01.2021. 08:00

Postovani doktore,
Situacija mi je slijedeca, sa 17 godina sam zbog torzije jajnika izgubila desni jajnik. Od tada sam pila pilule sve dok nisam zeljela ostati trudna. Sa 27 godina sam prestala piti i pomocu tableta letrozol i folikulometrije sam uspjela ostati trudna i imam 1 dijete. Na posljednjoj kontroli u 12. mjesecu ginekolog mi je na jajniku uocio endometriozu, 4 ciste promjera 10-30 mm i savjetovao me na hitnu trudnocu i ponovno tablete letrozol i folikulometrija, da operacija ne dolazi u obzir jer imam samo 1 jajnik i da mi je to rizicno. A da mi je i rizicno ostavit stanje ovakvo jer mi to moze rasti i da mogu izgubit i ovaj jajnik. Ono sto mene zanima, s obzirom da ne zelim sada dijete (ali naravno ako mi je to jedina opcija da cu ici na dijete jer ne zelim da mi se desi da nemogu), da li kontracepcijskim pilulama mogu zaustaviti rast endometrioze i postici ucinak da mi stanje ostane ovakvo (da se ne pogorsava) do trenutka kada se odlucim na dijete? I sta vi mislite da li mi je trudnoca sada jedina opcija?
Hvala puno na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

12.01.2021. 12:35

Poštovana, kontracepcijskim pilulama se jajnik stavlja u 'stanje mirovanja' i to je jedan od načina liječenja. Ako trenutno ne želite trudnoću (iako je to kod žena s endometriozom preporučljivo i najbolja terapija) možete krenuti s uzimanjem oralnih kontraceptiva uz redovite kontrole.