Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Folna kiselina i kontracepcija


Autor Poruka

Kika7

08.03.2018. 21:30

Poštovani!
Desetak godina pila sam kontracepcijske tablete, a posljednje 2 godine su to bile Lindynette 20. Paralelno sa zadnjom turom pila sam i tablete Folacin od 5mg. Lindynette sam prestala piti sredinom drugog mjeseca jer zelim ostati trudna. Bila sam kod 2 ginekologa koji su rekli da sumnjaju da imam policisticne jajnike, no nisu sigurni jer na UZV takva slika moze biti i zbog kontracepcije. Kad sam rekla da uskoro planiram trudnoću, preporučili su mi da radimo na tome odmah prvi mjesec nakon sto prestanem piti kontracepciju jer mi je tad najveca sansa za začeće. Folnu kiselinu nisu spominjali već sam ju počela piti na svoju ruku.
Mene sad zapravo zanima jesam li pila dovoljno dugo folnu kiselinu? Isto tako sam na internetu naisla na podatak da je to mozda prevelika doza pa se brinem i zbog toga.

Unaprijed zahvaljujem

Ivo Balenović, dr. med.

09.03.2018. 13:00

Poštovana, slobodno uzimajte folnu kiselinu. Doza koju uzimate nije prevelika i preporuča se u predkoncepcijskom periodu i u trudnoći.

Kika7

09.03.2018. 21:25

Poštovani,
Hvala Vam na odgovoru.
Znam da se ne ostaje trudan tako lako, no u slučaju da smo uspjeli od prve, jesam li dovoljno dugo uzimala folnu kiselinu da sam mogla nadomjestiti nedostatak koji su mi vjerojatno kontracepcijske tablete napravile?
Da, i zanima me bih li trebala uzimati paralelno i druge vitamine B skupine s obzirom na to da sam negdje pročitala da folna kiselina maskira nedostatak vitamina B12 koji moze uzrokovati neurološke poteškoće?

Ivo Balenović, dr. med.

10.03.2018. 13:25

Dovoljno dugo ste uzimali folnu kiselinu. Ona se uzima do 12. tjedna trudnoće, a nakon toga preporučljivo je uzimati druge preparate koji sadrže sve potrebne vitamine i minerale.