Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


gardnerella


Autor Poruka

sandra

16.10.2001. 08:55

Poštovana doktorice,

Imam 25 godina i česte infekcije mokraćnih puteva u posljednjih godinu dana što se poklapa i s početkom spolnih odnosa. Prošlo ljeto analizom mokraće pronađen je Trichomonas da bi nedugo zatim papa testom utvrđena Gardnerella vaginalis.Nakon terapije Medazolom(i partnera)infekcija je sanirana.Međutim,od tada svako par mjeseci imam upale mjehura-analizom mokraće budu povećani leukociti, urinokultura uredna, te posljednja dva papa testa(u siječnju i kolovozu 2001) uredna. Uzimanjem antibiotika poput Ceporexa upala prođe u kratkom roku ,ali se i vrlo brzo ponovo vrati,s neugodnim osjećajem peckanja,žarenja i iscjetkom. Budući da u slijedećoj godini planiram trudnoću zanima me hoću li imati problema začeti i kakvi su rizici s obzirom na navedene infekcije. Isto tako, da li je potrebno da i partner napravi analize mokraće,ejakulata?
Unaprijed zahvalna
Sandra

Doc dr. sc. S. Kupešić

16.10.2001. 21:24

Poštovana gospođo Sandra,
U slučaju ponavljanih upala uro-genitalnog sustava trebalo bi učiniti mikrobiološke pretrage urina i ejakulata u supruga, a u Vas osim urinokulture, preporučila bih da se učini cervikalni obrisak na Chlamidiju, Mycoplasmu, Ureaplasmu, aerobe i anaerobe. Tek nakon cjelovite obrade može se očekivati da ćete upalu uspješno sanirati, a provođenje terapije mora biti istodobno u oba partnera kako ne bi došlo do unakrsne infekcije.
Prema tome, savjetovala bih da prije planiranja trudnoće izlječite upalne promjene , tj. učinite prekoncepcijsku analizu i po potrebi provedete liječenje (jer pojedine bakterije iziskuju liječenje antibioticima koje nije preporučljivo trošiti tijekom rane trudnoće).

Savanah_5

26.11.2011. 14:40

Poštovani,
jučer sam primijetila rijedak iscjedak vrlo neugodnog mirisa. Radi li se o gardnarelli vaginalis?? Iscjedak i miris su se pojavili dva dana nakon mjesečnice. Inače koristim tampone, a čitala sam da je njihovo korištenje i ispiranje rodnice razlog zbog kojeg nastaje gardnarella. Posljednji dan mjesečnice dečko i ja imali smo odnos i on je ejakulirao u mene, no pretpostavljam da to nema veze s tim?? Otići ginekologu ili mi možete preporučiti nešto da kupim u ljekarni?? Unaprijed hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.11.2011. 18:05

Poštovana, radi se najvjerovatnije o infekciji gardnerelom. Savjetujem terapiju kod Vas i partnera. Medazol vaginalete kroz 10 dana. Također i terapija na usta za Vas i partnera, kroz 7 dana. Nakon toga savjetujem da lokalno koritite preparate za obnovu flore rodnice(Vivag, Linex, Multigyn itd)

Savanah_5

03.12.2011. 22:00

Hvala Vam na odgovoru. Bila sam kod ginekologice, propisala mi je Arilin rapid vagitorije za dvije večeri, a treću večer Canesten 1 vagitorij (0,5 g). Paralelno uzimam i Lactogyn kapsule. Naime, treću večer prije spavanja (01. 12.) stavila sam Canesten vagitorij, a danas (03. 12.) mi je izašao van veći komad Canestena. Zanima me je li terapija uspjela s obzirom da se tableta očito nije sasvim otopila u rodnici, no pojavila se tek kasnije a ne sljedeće jutro. Da li da kupim Canesten kremu i koristim je još 3 večeri ili još jedan vagitorij 0,5? Je li potrebno? Što da učinim?

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.12.2011. 17:25

Poštovana, mislim da ne trebate više ništa koristiti. Premda bih ja ordinirao terapiju na usta vama i partneru kroz 7 dana.
Ovako će se upala i iscjedak vrlo brzo vratiti.

amelie_7777

07.07.2014. 19:10

Poštovani,

imam gardnerellu i dobila sam terapiju koju provodim, 7 dana medazol i još nakon toga medazol vaginalete, te lactogyn na kraju svega da spriječim gljivičnu infekciju. Ono što me zanima je vezano uz partnera. Njemu je moj ginekolog preporučio medazol tablete samo jedan dan dva komada. Zanima me je li to dovoljno s obzirom da mu je crvenilo na glaviću još prisutno, a prolazi drugi dan otkako je popio tu jednokratnu terapiju.

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.07.2014. 22:05

Ja bih se kod njega ipak odlučio za dužu terapiju.

amelie_7777

07.07.2014. 22:05

I još jedno pitanje. Nakon te jednodnevne terapije, dva dana poslije učinio je mikrobiološku pretragu urina koja je pokazala da nema nikakve bakterije niti ikakvih drugih poremećaja. Je li to dovoljno da bi se utvrdilo da se izliječio ili mora još neku pretragu?

Hvala unaprijed

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.07.2014. 10:45

Kao prvo s nalazom urinokulture treba pričekati desetak dana.
Drugo potrebno je napraviti briseve uretre i mikrobiološku analizu ejakulata.