Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


gljivice


Autor Poruka

Valerija

18.07.2001. 19:02

Postavana,

Prije nekoliko dana osjetila sam svrbez i peckanje u predjelu stidnice. Narocito pri mokrenju. 3 dana kasnije otisla sam ginekologu koji je pregledom ustanovio da se radi o gljivicama. Jodom mi je premazao rodnicu i stidnicu. Propisao mi je Canesten kremu uz koju dolazi jedna vaginaleta. Iako nisam nevina imala sam problema s umetanjem vaginalete i bilo mi je prilicno nelagodno. Nisam ju uspjela gurnuti duboko u rodnicu. Sljedeceg dana pri mokrenju sam primjetila da su mi izasle truncice od vaginalete.
Pitanja: Da li su gljivice opasne i koliko se cesto javljaju kod zena? Moze li uzrok stvaranju infekcije biti izlaganje nogu propuhu? Da li ovo stanje moze utjecati na plodnost (Imam 24 godine i nemam djece)? Da li je na bilo koji nacin opasno to sto vjerojatno nisam pravilno umetnula vaginaletu? Koliko dana traje takova infekcija i smijem li se 5 dana nakon pocetka terapije kupati u moru i kakve mi jos mjere preporucate? Kako menstruacija (koju bi trebala dobiti za par dana) utjece na infekciju?

Mnogo hvala unaprijed i svaka pohvala siteu!

Zahvalna Valerija

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.07.2001. 06:20

Poštovana gospođice Valerija,
Gljivična infekcija u Vašoj se životnoj dobi i ukoliko ne bolujete od neke kronične bolesti (poput dijabetesa) najčešće javlja kao posljedica promjene ravnoteže vaginalne flore, koja je najčešće uvjetovana primjenom nekih od antibiotika. Obično se njezin nastup ne vezuje uz izlaganje propuhu (kako navodite u upitu). S obzirom da se najčešće radi o blažim i kratkotrajnim upalnim pormjenama, te ukoliko one nisu komplicirane dodatnim mikroorganizmima najčešće nemaju upliva na Vaš reprodukcijski potencijal i želju da zanesete. Takve infekcije se najčešće efikasno liječe i nakon primjene jednotjedne terapije dolazi do izlječenja i nestanka smetnji (svakako ukoliko izostaje faktor koji može takovu promjenu uvjetovati poput npr. antibiotika, mehaničkih i kemijskih oštećenja sluznice itd). Menstruacijsko krvarenje koje će uslijediti ne bi smjelo biti različito od prethodnih. Ukoliko više nemate osjećaja svrbeža i peckanja,te ukoliko ne primjećujete isjcedak, a proveli ste preporučenu terapiju, možete se kupati u moru. Svakako uvijek koristeći uobičajene mjere opreza (poput redovito preslačenja).

privatno92

27.02.2018. 08:55

Poštovani, imala sam svrbez na ulasku u rodnicu i sirasti iscjedak tj. infekciju i prosla je sama od sebe, svrbez nestao i iscjedak se vratio u normalu. Nakon toga imala sam spolni odnos i bio je bolan. Jel to znaci da ipak infekcija nije prosla? I sada imam opet sirasti iscjedak koji pomalo vuce na smeđkastu boju. Trebam li se briniti da je nesto gore od obicne infekcije? Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

27.02.2018. 23:36

Poštovana, prema opisanom vjerojatno se radi o gljivičnoj infekciji. Nije ništa opasno, ali bi trebali uzeti neke od antimikotičnih vaginaleta.