Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hematom u trudnoći


Autor Poruka

Lola26

25.08.2013. 19:55

Poštovani,
Obraćam Vam se radi problema u drugoj trudnoći. Prva je protekla uredno ali je završena carskim rezom. Naime trenutno sam trudna 13tj + 3d. Trudnoća je tekla uredno sve do 10tj + 1d kad se pojavilo obilno tamno crveno do smeđe krvarenje, ginekolog mi savjetuje strogo mirovanje i terapiju Normabel 3x2mg, Utrogestan 3x2 (oralno dok traje krvarenje, kasnije vaginalno), Magnezij 375mg 1x1, te kontrolu nakon prestanka krvarenja. Krvarenje prestaje nakon 4 dana, te peti dan dolazim na kontrolu te je sve u najboljem redu, ali i dalje propisana terapija. Iduće jutro budim se s obilnim krvarenjem te odlazim na ponovni pregled gdje mi je postavljena dijagnoza supracervikalni hematom 4cm, te hitna hospitalizacija. Nakon dolaska u bolnicu te obavljenog UZV-a hematom je dimenzija 29x23mm te mi je propisana terapija Duphaston 3x1, Normabel 3x2mg i Magnezij i mirovanje. Krvarenje se smiruje nakon 6 dana, te sam nakon 7 dana bez krvarenja otpuštena kući s dijagnozom Gravidttas hbd 12+4/7, Ab imminens, st post SC. UZ nalaz CRL 56 za 12+1/7, SA i FP pozitivni, supracervikalni hematom u regresiji, sedam dana bez sukrvavog iscjetka. Terapija i dalje Duphaston, Normabel, Magnezij. Preporučeno mi je mirovanje uz lagane šetnje bez fizičkih poslova radi opreza od ponovnog krvarenja. Nisam mogla previše razgovarati s doktorom jer je morao na hitni carski, a drugog slobodnog nije bilo na odjelu. Po dolasku kući drugi dan sam dobila crijevnu virozu, popraćenu proljevom i povraćanjem koja je trajala 3 dana. Nakon toga mi se pojavio lagani smeđi iscjedak, više kao smeđa sluz, ali ništa me ne boli. I dalje strogo mirujem, samo se dignem za odlazak na wc i jelo, (suprug je uzeo bolovanje radi brige o prvom djetetu). Postoji li mogućnost da se iscjedak pojavio radi napinjanja kod povraćanja? Kolika je vjerojatnost da ću morati ležati do kraja trudnoće? Može li hematom uzrokovati pobačaj? Koji je uopće uzrok nastajanja hematoma?

Ispričavam se na opsežnosti, ali nisam mogla kraće objasniti!

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.08.2013. 01:30

Svakako da proljev i povraćanje mogu potencirati krvarenje i stvaranje većeg podljeva.
Stoga mirovanje je jedino uz terapiju što možete napraviti.
Mirovanje će biti do tada do kad se prikazuje hematom.
Pošto je te lokalnizacije dakle ispod gestacijskog obruča vjerujem da će se još neko vrijeme drenirati prema van.
Dakle moguć je tamni ili smeđi iscjedak još jedno vrijeme.
Nastaje zbog odljuštenja dijela posteljice ili prsnuća krvne žile.
Svakako mirovanje do iduće kontrole a u bolnicu se trebate javiti samo u slučaju svježeg krvarenja.

mateariri

03.03.2015. 15:35

Poštovanje!
Trudna sam 13+4 tjedana, u 11tom tjednu sam prokrvarila. Doktor je ustanovio da je riječ o hematomu veličine 6x29mm, u spekulima oskudno sukrvica, nema akutnog krvarenja. Preporuka mirovanje, terapija duphaston, i kontrola za 2 tjedna. I evo, danas, u 13+4 tjednu sam bila na kontroli. Nalaz: u spekulima oskudno sukrvica. Palpatorno:rodnicki dio održan, ušće zatvoreno.
*hipoehogena sjena koja moze odgovarati hematomu uz unutarnje ušće 11mm.
Terapija duphaston
Mirovanje.

Molim Vas, možete li mi objasniti malo pobliže o čemu je riječ. Dali je taj hematom blizu bebe,dali je 11mm mali hematom ili veliki? dali moze naškoditi? Koliko je zapravo moje stanje kritično? I koliko moze trajati ova borba sa tim zločestim hematomom?
Hvala Vam puno!

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.03.2015. 17:25

Nema malih ili velikih hematoma, manje ili više opasnih. No u vašem slučaju je nalaz obečavajući jer se isti smanjio i skoro pa nestao.
Preporuka terapije i mirovanja i dalje stoji. Nakon toga isključiti upalu, cervikalne briseve, urinokulturu i sl.

mateariri

03.03.2015. 17:55

Hvala Vam puno na odgovoru! Lijepi pozdrav

mateariri

03.03.2015. 18:35

Poštovani doktore, ja sam upravo opet prokrvarila. Dali to moze biti posljedica današnjeg pregleda? Naime, tako se desilo i zadnji put. Isla sam na pregled, sve je bilo super, da bi drugo jutro prokrvarila, i tada je ustanovljen hematom.
Nakon toga nisam imala ni dana krvarenje(samo svako drugi dan nekakav iscjedak smedjkasti), da bi evo danas otišla na kontrolni pregled i sada sam prokrvarila. Dali da odem na hitnu ili cekam jutro pa nazovem doktora?
Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.03.2015. 21:15

Moguće je od pregleda kao i od drenaže hematoma.
Javite se na pregled sutra.

mateariri

03.03.2015. 23:05

U redu! Hvala Vam. Pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.03.2015. 10:20

Molim.