Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Histeroskopija - ablacija polipa endometrija


Autor Poruka

mia.ivana

08.03.2011. 18:05

Poštovani!
Jučer sam bila na histeroskopiji- ablaciji polipa i molila bi za objašnjenje nalaza!
Ginekološki nalaz: vanjsko spolovilo višerotke.Rodnica srednje prostrana nabrana.Porcija konična,glatka,ušće zatvoreno.Uterus AVF-u,uredne veličine i konzistencije,bezbolan,mobilan,ne krvari.Adneksa i parametrija bez patološkog nalaza.

UTZ nalaz: uterus u AVF-u, uredne veličine i teksture.Endometrij je trolinijski,u kavumu heterogeni odjek, dimenzija 25X7 mm. Oba jajnika su uredne veličine i morfologije. U Douglasu nema slobodne tekućine.

Tri godine pokušavam ostati trudna a suprugu spermiogram je normozoospermia. I već 7 godina imam miom subserozno desno na fundusu veličine 26x19 mm i ne raste!
Unaprijed se zahvaljujem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.03.2011. 22:50

Poštovana, uklonili ste polip endometrija koji je smetao implantaciji oplođene jajne stanice. Nadam se da su Vam i tijekom zahvata učinili i prohodnost jajovoda kad ste već bili u anesteziji.
Svakako nakon HSC-e imate veliku šansu da ostanete trudni. Miom ove lokalizacije ne smeta ali ne razumijem zašto već kad ste bili u anesteziji nije učinjena i laparoskopska ablacija mioma.

mia.ivana

09.03.2011. 12:35

Poštovani! Prvo da se zahvalim na brzom odgovoru. Drugo nije mi nikako jasno kako mi može biti vanjsko splolovilo višerotke a nisam još ni jednom rodila!!!!
Nisu mi radili prohodnost jajovoda jer mislim da bi mi to rekli ili da bi nešto pisalo u nalazu!? A što se tiče mioma samo su rekli da mi ne smeta za trudnoću, tako da me nisu ni pitali za vađenje. Nije mi nitko od doktora objasnio nalaz niti mi je rečeno kad smijem imati spolne odnose, ni dali smijem raditi na trudnoći ili neko vrijeme se trebamo paziti!?

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.03.2011. 20:27

Poštovana, ovo višerotka ili nulipara nije toliko važno za sveukupan nalaz. Ako je učinjena histeroskopska ablacija submukoznih mioma sa trudnoćom treba pričekati 4-6 mjeseci. Poštovana, kad se radi o Vama i kad ste operirani važno je pitati operatera. Znam da je ponekad gužva ali par rečenica ste mogli saznati i od operatera koji Vam je radio zahvat.

pristigla

20.12.2011. 16:35

dobar dan

jel nalazi su mi dobri? bila na sistemski pregled...pise:

ginegoloski pregled: vanjsko spolovilo nulipare,rodnica uska,sekrecija sluzava,porcija konicna,uredno makroskopski epitelizirana. iz c.k. viri polip velicine zrna rize,uterus u avf,normalne velicine,tvrd gibiv,neosjetljiv,adneksa palp.b.o.
transvaginalni UZV: korpus mjeri 47X37mm, homogen miometrij,kavum simetrican,endometrij 12mm,adnexa obostrano uredna. U c.douglasi nema slobodne tekucine.
papa test: zadovoljava za interpretaciju, negativno na intraepitelnu ili invazivnu leziju, bacillus vaginalis,redovita kontrola...

ona mi je rekla da idem kod ginekologa i da dam bolesti d aona procita i da moram na operaciju zbog polip i da to niej opasno i da makne da ne smeta za buducnosti trudnoca....

lijep pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.12.2011. 21:55

Poštovana, potrebno je ukloniti polip sa vrata maternice. Obično se to izodi ablacionim kliještima i zahvat traje vrlo kratko.
Ostali ginekološki nalaz vam je uredan.

pristigla

21.12.2011. 11:25

a jel ce biti bolno i koliko mirovanje? dal mora obavezno maknuti polip ili nije potrebno? zar nece unistiti jajnike za buducnosti bebu? molim objasnjenje...

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.12.2011. 21:15

Poštovana, neće Vas ništa boljeti. Savjetujem svakako uklanjanje polipa prije trudnoće. Dakle to nema nikakve veze s jajnicima i budućom trudnoćom.
Polip je dobročudna izraslina na vratu maternice. Ne brinite. Mirovanje je potrebno nekoliko dana.

malena3322

18.06.2017. 19:05

Bok! imala sam operaciju polipa unuter maternice,recite mi dali je normalno nastanak ožiljkastog tkiva nakon tog koje još uvijek postoji nakon 5mj,dali to stvara poteškoće u ostvarivanju trudnoće? Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

19.06.2017. 21:15

Poštovana, otklanjanje polipa ne bi trebalo uzrokovati smetnje prilikom trudnoće niti ostavljati ožiljke budući da se radi o uklanjanju promijenjenog dijela sluznice maternice bez zadiranja u dublje slojeve..

malena3322

19.06.2017. 22:35

Možda nebi trebalo ali je meni ostao veliki ožiljak...dali će on proći s vremenom ili?

Ivo Balenović, dr. med.

20.06.2017. 10:25

Nakon ablacije polipa endometrija ne ostaje ožiljak jer se odstranjuje samo sluznica maternice koja se i inače ljušti i odbacuje svakom menstruacijom.