Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


još malo hpv-a


Autor Poruka

Morana

10.06.2006. 01:26

Hello!
mene zanima još samo par stvari što se hpv-a tiče!
1.da li je kod nekih ranijih i lakših stadija trajno izliječenje ikako moguće ili se on uvijek vraća?i o čemu ovisi koliko će se često pojavljivati?
2.koliko je zapravo spolni odnos bez kondoma kod zaraženih opasan?
3.koliko je dugo potrebna pri spolnim odnosima zaštita kod partnera koji se liječe?da li je kod jednom zaraženih više ikada spolni odnos bez kondoma nerizičan?ako dođe do napretka u liječenju koliko se to može ugroziti jednim nazaštičenim spolnim odnosom?

dr. Miro Šimun Alebić, spec.gin.

27.06.2006. 11:48

Najpouzdaniji dokaz HPV infekcije je HPV tipizacija kojom se dokazuje nazočnost HPV-a u stanicama, najčešće, epitela vrata maternice. Nakon pozitivnog nalaza, u velikog broja mladih osoba, dolazi do spontane negativizacije nalaza tipizacije. U velikoj mjeri, pitanja koja slijede imaju zajednički odgovor - ponašanje virusa nakon infekcije ovise o imunološkom statusu organizma.
Kondom smanjuje, ali ne uklanja potpuno mogućnost zaraze HPV-om.
Zaštitu se preporučuje dok se ne isključi nazočnost virusa. Samo je u monogamnoj vezi dvoje partnera bez prethodnog spolnog iskustva odnos potpuno nerizičan. Ukoliko je kod jednom dokazane HPV infekcije, nalaz tipizacije postao negativan, daljnji se odnos može smatrati nerizičnim.