Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


utrogestan


Autor Poruka

Mary

09.06.2006. 22:53

Poštovani,
prošle godine u 5. mjesec obavljena mi je kiretaža, plod prestao s razvitkom u 6.tj.trudnoće, kasnijim pretragama ustanovljena niska razina progesterona (u 21.danu ciklusa iznosio 5,6), propisana mi je terapija utrogestanom i to sve dok ne osatnem trudna pa do kraja 3.mj. trudnoće, ponovljene pretrage pokazale na dobro reagiranje na taj hormon pri korištenju 3x2 tablete dnevno u razdoblju 16.-26.dana ciklusa (u 21. danu ciklusa iznosio 100,3); kako suprug i ja pola godine od napravljene kiretaže nismo bili spremni na ponovnu trudnoću u dogovoru s doktorom koristila sam smanjenu dozu utrogestana (umjesto 3x2 tablete sada 3x1) u istim danima ciklusa. Međutim, prije tri tjedna dogodio mi se napadaj zbog kojeg sam završila na hitnoj tj. trnci u desnoj ruci, trnjenje jezika, užasna glavobolja, djelomično slijepilo na desno oko, smetnje u govoru, što je trajalo pola sata. Na neurologiji obavljeno snimanje magnetskom rezonancijom - nalazi čisti, uklonjena mogućnost multiple skleroze, ultrazvukom snimana protočnost vratnih krvnih žila - nalaz u redu. Dijagnoza: atak migrene s aurom. Pri otpuštanju iz bolnice doktor neurolog mi je savjetovao da više ne koristim hormon progesteron jer povišene razine hormona mogu utjecati na migere ali da se posavjetujem sa svojim ginekologom. Molim Vas za Vaš savjet: da li nastaviti s korištenjem hormona jer želim zatrudnjeti ili privremeno prestati sa korištenjem te kad otkrijem trudnoću koristiti ih sve do kraja 3.mjeseca trudnoće? Ne bih željela ponovni ovakav napadaj a isto tako želim dijete a ne bih voljela prolaziti kroz užas ponovne kiretaže.
Unaprijed zahvaljujem

dr. Miro Šimun Alebić, spec.gin.

27.06.2006. 12:14

Poštovana,
"Ne bih željela ponovni ovakav napadaj a isto tako želim dijete a ne bih voljela prolaziti kroz užas ponovne kiretaže" znači da će se vrlo temeljito morati procijeniti Vaš individualni rizik od ponavljanja incidenta, kao i reevaluirati terapijski doprinos Utrogestana u liječenju Vašeg problema.