Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kako do trudnoće


Autor Poruka

anita

01.06.2001. 08:58

Prvo bih htjela pohvaliti ovu stranicu, koja je izvrsna i mislim da će mnogima pomoći.
Imam 35 godina, 3 godine sam u braku i do sada nisam uspjela zatrudnjeti. Imam vrlo malo cervikalne sluzi, pa mi je teško koristiti tu metodu za određivanje plodnih dana Prije 2 godine javila sam se ginekologu, koji je učinio HSG -nalaz je bio uredan.
Hormonski test (26. dan menstr.cikl.) testost.-2,8, estradiol-0,29, prolakt. - 4,9, progest.-60,9.
UZV pregledom ustanovljeno je da imam policistične jajnike i na temelju mjerenja bazalne temperature, liječnik je ustvrdio da su u pitanju neredovite ovulacije, te mi preporučio CLOMIFEN od 5. - 9. dana ciklusa. Ovulacija je postignuta, ali ne i trudnoća. Postkoitalnim testom utvrđeno je da u sluzi nema uopće (kako je to moguće????) ili ima samo nekoliko mrtvih spermija, iako je spermiogram supruga odličan. Liječnik mi je preporučio intrauterinu inseminaciju na kojoj sam do sada bila 3 puta, uz ciklus stimulirah CC i HCG, folikulogen. uvijek praćena samo UZV. Nakon postupka uzimala sam utrogestan 3x1. Prvi puta je menstruacija usljedila 14 dana nakon postupka drugi puta 35 dana nakon postupka, UZV nalaz-u kavumu endom. 8 mm, dijelom decidualiziran bez sigurnih sonografske znakova gestacije, a treći puta također nakon 35 dana uz UZV nalaz 35. dana endometrij 9mm, u kavumu tvorba poput GS promjera 8 mm. Što je to značilo, da sam ipak bila trudna? Liječnik mi je preporučio da nakon šest mjeseci idem na vantjelesnu oplodnju, a u međuvremenu da i dalje pokušavam sa CLOMIFENOM (5mg) od 5.-9. dana ciklusa uz tempirani snošaj. Da li to ima smisla ako imam tako malo cervikalne sluzi, a PC test je jako loš?
Zanima me, da li obzirom na rezultate ove tri inseminacije ima smisla pokušati s ovim postupkom još koji puta ili da se ipak odlučim za izvantjelesnu oplodnju? Da li bih trebala obaviti još koju pretragu, npr. trodimenzionalni UZV, color doppler ili nešto drugo?

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru!

doc.dr. S. Kupešić

03.06.2001. 19:51

Poštovana gospođo Anita,
S obzirom na Vašu dob, endokrinološke pretrage (policistični jajnici) i izostanak trudnoće nakon višemjesečne primjene Clomiphena, te dvojbenog nalaza postkoitalnog testa preporučila bih Vam detaljniju obradu na nekom od specijaliziranih odjela za humanu reprodukciju, koji bi svakako zahtijevao ne samo detaljan ultrazvučni pregled (najviše podataka dobili biste tzv metodom trodimenzionalnog ultrazvuka metodom doplera u boji), već i istovremeni pregled spermiograma u supruga. Ukoliko ste zainteresirani za takav cjeloviti pregled u mojoj ustanovi, slobodna sam Vas uputiti na telefon 013712109 (narudžbe s detaljnim informacijama svakog dana od 8 do 15 h).
Puno uspjeha u budućem liječenju.

tiikii

31.05.2015. 22:40

Javljam se opet, ipak nisam trudna, na zalost!! Pomozite mi kako da najlakse zatrudnim, vec skoro godinu dana pokusavamo i nista. Gubim nadu. Molim vas!

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.06.2015. 22:10

Poštovana, javite se svom ginekologu i krenite s obradom steriliteta; CB, spermiogram, spolni hormoni, prohodnost jajovoda itd.

Mylena

02.06.2015. 11:10

Poštovani,

pokušavam zatrudnjeti unatoč bezbroj zdravstvenih problema. Imam nekoliko intramuralnih mioma (dva su veličine 5 cm, a dva su manja oko 2cm), ali je materište očuvano, pa mi je ugledna ginekologica iz Petrove savjetovala da ne idem na nikakvu operaciju, nego prvo planiram trudnoću. Drugi problem je hipotireoza koja je dosad bila regulirana, ali zadnji nalazi od prije 3 dana su loši, TSH je 6,79, dok su FT3 i FT4 u normali. Pijem Euthyrox 50, a jedan dan u tjednu 100. Doktori su mi rekli da je trudnoća nemoguća ako TSH nije ispod 2. Da li je to točno? Treći problem je ultra nisko željezo, po zadnjim nalazima je 2 (uzimala sam Heferol 3 mj, pa je onda bio prekid mjesec dana i ovo je nalaz nakon stanke). Imam jako obilne menstruacije, koje su duge, bolne i s ugrušcima. Da li bi bilo pametno osim pojačanja Euthyroxa i uvođenja Heferola u terapiju, uvesti i Duphaston tbl? Da li bi Duphaston pomogao u regulaciji tih obilnih krvarenja jer očito da samo Heferol na pomaže, a ja jedva stojim na nogama, te da li bi uza sve to trudnoća bila ostvariva? I kako bi se Duphaston trebao uzimati? Ne znam da li je bitno, ali imam 30 godina.
Unaprijed zahvaljujem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.06.2015. 22:20

Poslušajte kolegicu iz Petrove jer ona zna najbolje veličinu i položaj mioma.
Istina je to za TSH, trebate se javite endokrinologu. Željezo možete uzimati a duphaston od 12- do 25 dana ciklusa.

Mylena

04.06.2015. 20:40

Hvala Vam na odgovoru. Imam još jedno pitanje. Zadnja menstruacija bila je 19.05., a ciklusi su inače 31-33 dana. Spolne odnose imala sam 30.,31. i 01., a danas osjećam čudan pritisak u donjem dijelu trbuha i imam smećkasti iscjedak sa malo sukrvice. Da li je moguće da je to implantacijsko krvarenje? Da li bih se trebala javiti ginekologu (iako ne znam kojem, jer je trenutno ordinacija kojoj pripadam bez doktora, čeka se da netko dođe)?
Hvala i lijepi pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.06.2015. 21:55

Prema opisanom se ne radi o implantacijskom krvarenju. Javite se ginekologu samo u slučaju izostanka menstruacije.