Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kolposkopija


Autor Poruka

hulala1

17.01.2018. 16:35

Postovani, uradila sam kolposkopiju zbog prisustva ranice na grlicu materice (imam je par godina):
PAPA negativan, upala
Kolposkopija
PVU pokrivena skvamoznim epitelom koji nehomogeno prima jod sa manjim poljem AW epitela I jod neg zonom.
DG: cervcts chr AW epitel jod neg polje, susp condoloma plana
TH: predlaze se dalja obrada - HPV tipizacija ili ciljana biopsija sa PH

Doktorica kaze da ne bi da radim biopsiju, da nije toliko strasno, s obzirom I na uredan papa, ali da imaju te neke promjene, ma da kao moze biti da su oziljci od protutnjale infekcije I savjetuje da uradim HPV tipizaciju, pa ako pokaze da nemam visokorizicne da se samo prati, a ako pokaze da imam, da se uklanja metodom zaledjivanja.
Sta vi mislite?
Imam 25 godina.

Ivo Balenović, dr. med.

18.01.2018. 11:15

Poštovana, slažem se sa doktoricom. Učinite prvo tipizaciju na hpv. Pošto je papa test uredan ne treba žuriti s biopsijom. Prema nalazu hpv-a odlučiti će se treba li raditi kakve daljnje dijagnostičko terapijske postupke.

hulala1

29.01.2018. 14:40

Postovani,

stigao mi je nalaz na HPV , sto sam vam pisala gore vise i uredan je, nemam nijednu vrstu HPV virusa.
Sestra mi je tako rekla i kada sam pitala sta cu sad dalje, da li treba da idem kod doktorice opet sa tim nalazom, rekla mi je nista, samo ponovite papa nalaz za 6 mjeseci (zato sto je tako glasio zadnji papa nalaz).
Nisam dobila nikakvo objasnjenje, da li to znaci da taj AW epitel kod mene nije opasan , da je uzrokovan nekom drugom infekcijom (2012 sam imala eserihiju i enterokokus u brisevima, pa da je ostalo od tada)?

I da li mogu slobodno da planiram trudnocu?

Srdacan pozdrav i hvala na svim odgovorima.

Ivo Balenović, dr. med.

29.01.2018. 18:15

Poštovana, kod vas se radi o manjem polju AW epitela (lezija slabog karaktera) što u kombinacija s urednim papa testom i negativnim nalazom HPV a zahtjeva citološku kontrolu (papa test) kroz 3 do 4 mjeseca. Biopsija za sada nije potrebna. Slobodno planirajte trudnoću.

babylips83

13.02.2018. 10:20

Postovani dr molim za tumacenje nalaza. Vulva i vagina bo, SCJ se prati u kontinuitetu, na TZ ectropion, vaskularizacija tipicna, jodnih artefakata nema.

U istom nalazu pise spoljna genitalija bo, vagina bo, u spekulima obilnija bjelicasta sekrecija, grlic sa eritroplakijom, palpatorni nalaz uredan, adnexa bo, neosjetljiva, douglas bo.

Mene brine ovo sto pise za grlic.

U 9 mjesecu sam urafila hpv tipizaciju i rezultat je bio negativan.

Ivo Balenović, dr. med.

13.02.2018. 15:45

Poštovana, nalaz je uredan. Eritroplakija ili 'ranica' je mjesto na vratu maternice gdje uslijed djelovanja hormona jednoslojni cilindrični epitel prelazi na površinski dio vrata maternice. Jednoslojni cilindrični epitel se inače nalazi unutar vrata maternice, a na površini vrata maternice koji strši u rodnicu se nalazi višeslojni pločasti epitel. Višeslojni pločasti epitel je svijetlo ružičaste boje, a jednoslojni cilindrični je crven i izgleda poput 'ranice'. Zbog toga što stanice (epitel) nisu na uobičajenom mjestu (unutar cervikalnog kanala) one su osjetljivije i podložnije promjenama, pa tako i HPV-u. No sama po sebi, (dokle god je papa test uredan) eritroplakija ne predstavlja nikakvo patološko stanje. To je uobičajena pojava koja nastaje uslijed djelovanja hormona.

ciki11

17.08.2018. 10:25

Poštovani,

Molim za mišljenje s obzirom da mi ginekolog nije ništa dodatno rekao. Probaću ukratko objasniti.
Prije 4 godine su mi uklonjeni kondilomi, rečeno je da ih na grliću nema već samo na usnama. (Za sad se nisu ponovo pojavili).. nakon uklanjanja radjen mi je papa test i kolposkopija. Papa test je tad bio prva grupa a kolposkopija uredan nalaz.
Nakon toga već nekoliko nalaza opet druga grupa papa test. Sa naznakom da je mali broj celija degenerisan ali bez atipija. Doktor rekao da je to uredan nalaz.
Odlucim sad prije mjesec dana da odem kod drugog doktora, u privatnu kliniku. On kaze da ima puno sekreta i nalaz kolposkopije "ectopio in sanat p.v.u., AW epitel" i prepise Polygynax vaginalete.. kontrola za 6 mjeseci.
Odradjen mi je i vaginalni ultrazvuk - uterus je u AVF, normalne velicine, pokretljiv, nije bolno osjetljiv.. adnexa slobodna, neosjetljiva.

Zabrinulo me je najvise ovo za AW epitel jer sam procitala da je indeks maligniteta čak 50% za tu vrstu "ranice".
Pitala sam doktora smijem li ostati trudna s obzirom da planiramo i rekao je da mogu ali što prije.
Baš sam zabrinuta. Svuda piše da se takve promjene moraju odmah spaljivati i da su opasne..
Mozete li mi molim Vas dati misljenje?

Ivo Balenović, dr. med.

17.08.2018. 12:30

Poštovana, nema razloga za brigu. Nalaz ukazuje da imate ektopij koji se oporavlja. Ektopij je mjesto na vratu maternice gdje se nalaze cilindrične stanice koje su tamo dospjele iz cervikalnog kanala. Na tom mjestu normalno se nalazi druga vrsta stanica (pločaste). Uslijed djelovanja hormona kod žena u reproduktivnoj dobi cilindrične stanice mogu dospjeti na mjesto pločastih i to se zove ektopij. To samo po sebi nije patološko stanje, ali je to mjesto (ektopij) osjetljivije na promjene i stoga se tu najčešće i dešavaju promjene u smislu displazije (CIN). Nalaz papa testa je uredan. AW epitel je najvjerojatnije posljedica metaplazije: pretvaranja jedne vrste stanica u drugu. Sve je to fiziološki proces. Potrebne su samo redovite kontrole.

ciki11

17.08.2018. 16:25

Poštovani doktore,

Hvala puno na detaljnom objašnjenju. Sad sam puno mirnija.
Kamo sreće da su i kod nas doktori tako ljubazni kao što ste Vi.

Ivo Balenović, dr. med.

18.08.2018. 01:00

Nema na čemu.

ciki11

04.01.2019. 14:20

Postovani, u junu mi je radjena koloposkopija i nalaz je bio AW epitel.
S obzirom da je 6 mjeseci prije toga PAPA bio II grupa, bez atipija - doktor je bio misljenja da dodjem za godinu dana na kontrolu.
Ja sam u decembru sada ostala trudna..
Da li mi mozete reci kako se ponasa AW epitel u trudnoci?
Sada bih izbjegla uzimanje brisa s grlica i kolposkopiju s obzirom da je trudnoca mala i rizicnija..

Plasim se da ne bude kakav los ishod zbog toga..

Molim za savjet i misljenje.

Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

04.01.2019. 21:40

Poštovana, kolposkopski nalaz AW epitela govori u prilog leziji slabog karaktera, što uz papa nalaz bez atipija zahtjeva samo kontrolu. Nema razloga za brigu. Nakon trudnoće treba ponoviti papa test i kolposkopiju.