Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontracepcija i hipertenzija


Autor Poruka

sigurnost

25.11.2010. 22:10

Poštovani,
smije li žena od 30 godina koja nije rađala, ima redovite cikluse (recimo da su relativno slabe i kratke oduvijek, ali redovite), liječeni hipertoničar, piti kontracepcijske tablete? I ako ne, koje su ostale mogućnosti zaštite koje ona može primjenjivati? Patentex oval, spirala?
Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.11.2010. 10:35

Poštovana, povišeni tlak spada u relativne rizike za uzimanje kontraceptivnih pilula. Naime tijekom samog uzimanja pilula u 5%pacijentica dolazi do povišenja krvnog tlaka zbog povišenja vrijednosti angiotenzina.
Ako je tlak kupiran dobro sa lijekovima mogli bi razmisliti o primjeni pilula ali uz veliki oprez i češće ginekološke i laboratorijske kontrole.
Ako se već odlučite na uzimanje pilula svakako sa minimalnom dozom estrogena ili dapače progestagenskog tipa tzv. "mini pilula".
Što se tiče Patentex oval radi se o nehormonskoj spermicidnoj kremi i to svakako možete koristiti.
Intrauterini uložak (Spirala) nije metoda zaštite kod žena koje nisu rađale.
Eto, dao sam Vam smjernice.

sigurnost

27.11.2010. 02:40

Hvala na iscrpnom odgovoru. Naime, ja sam godinama bila na Cilestu. Sad nisam već godinu dana jer ni nemam odnose. A prije par mjeseci mi je dijagnosticirana hipertenzija. E sad, ja imam višak kilograma, znam da se tablete sa najmanjom dozom hormona ili mini-pilule daju ženama koje nemaju taj problem. Naime, ja sam u fazi mijenjanja liječnika - trenutni me nijednom nije slao na nikakve krvne pretrage, a ja ispala hipertoničar (doduše, najvjerojatnije je to zbog debljine, no ipak, moglo se dogoditi da ih tako pijem i dalje). Mogu li kao takva piti te "slabije" tablete? Uh, dakle, morati ću kondom i plodni/nepolodni dani. To mi nikako ne odgovara.

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.11.2010. 12:55

Poštovana kao što rekoh hipertenzija je relativna kontraindikacija, dakle može ali uz velike mjere opreza, i uz reguliran tlak.

sigurnost

27.11.2010. 20:40

Hvala puno na strpljenju. Možete mi još samo, molim Vas, reći, postoje li uopće mini pilule na našem tržištu i koje su to? Nisam se nikada sa njima susretala, niti ne znam nijednu ženu koja pije te, a ne kombinirane pilule.

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.11.2010. 03:20

Poštovana, ime Vam ne mogu reći jer ispada da nekog protežiram, reklamirajući ali kao jedan primjer, Vam mogu reći da se sastoji od 75 mikrograma dezogestrela. Predstavljena je i u Hrvatskoj nedavno.