Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontrakcije usprkos Cordipinu


Autor Poruka

Hindoosb

16.04.2017. 12:35

Poštovani,

supruga mi je u 2. trudnoći, a u 29 + 5 tjednu je osjetila bolne kontrakcije uterusa zbog nakon čega je uslijedila petodnevna hospitalizacija na Petrovoj (po prijemu na CTGu kontrakcije nisu bile zabiljezene) te je tijekom 2 dana primala Partusisten i.v. a od 3. dana je bila na peroralnoj terapiji Cordipinom 2 x 10 mg. Lokalni nalaz je bio cerviks smekšan, uloživ, zatvoren. LAB nalazi, urinokultura kao i nalazi brisa rodnice koje je radila kod nadležne liječnice 3 tjedna prije hospitalizacije bili su uredni. Otpuštena je na kućno mirovanje s preporukom o nastavku terapije Cordipinom, uz Duphaston 3 x 1 tbl I Mg 375 mg.

2 tjedna nakon toga je bila kod nadležne liječnice na kontrolom pregledu, lokalni nalaz je i dalje isti, UZV je pokazao bebu za 2 tjedna veću od vrijednosti očekivanih za dob (to je bilo 32 + 3 tjedna)

Supruga i dalje osjeća blage, bezbolne kontrakcije svakih nekoliko dana. Kontrakcije su kratke oko 10 sekundi, javljaju se u nepravilnom razmacima, ali kad počnu, potrebno je i nekoliko sati da se smiri (a neki dan ih je osjećala tijekom cijelog dana). Vaginalno nema nikakvog drugačijeg iscjetka ili sukrvice.

Zanima me, ima li ona "pravo", usprkos maksimalnom mirovanju i terapiji koju ona uzima i dalje osjećati bilo kakve kontrakcije, postoji li šansa da je poddozirana cordipinom, i trebamo li žuriti u bolnicu na takve simptome.

Ivo Balenović, dr. med.

17.04.2017. 11:00

Poštovani,
radi se o Braxton Hicksovim kontrakcijama ili tzv. lažnim trudovima koji se javljaju u trudnoći ( drugom i posebno trećem tromjesečju). Bitno je da se ne pojavi krv ( sukrvica) ili ne počne curiti plodova voda što je znak prijevremenog poroda. Prema nalazu cervikalni kanal je zatvoren što znači da kontrakcije nisu uzrokovale prijevremeno otvaranje. Važno je da se redovito kontrolira i uzima propisanu terapiju.