Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


laparotomija


Autor Poruka

terra 2

02.04.2011. 18:20

Poštovani,
rađena mi je laparotomija i uklonjeno je 7 mioma (10 cm, 5 cm, ostali 2,5-3,5 cm) i rekonstruirana je maternica. Sve ostalo je u redu. Ciklusi redoviti. Zanima me koliko je vremenski potrebno pričekati do pokušaja trudnoće? Do sada nisam rađala i da li je moguće da je ta količina mioma na maternici mogla spriječiti trudnoću.
Unaprijed hvala na odgovoru.
Lijep pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.04.2011. 00:16

Poštovana,teško mi je odgovoriti na Vaše pitanje. S obzirom na mnogo mioma i na rekonstrukciju maternice, bojim se da bi moglo biti problema sa ostvarivanjem trudnoće. Imam premalo detalja o samom operativnom nalazu. Da li je bio otvoren kavum maternice? Koliko Vam je godina?Da li Vam je tijekom zahvata postavljen intrauterini uložak?
Svakako vrijeme koje treba proteći do pokušaja ostvarivanje trudnoće bi bilo minimum 6 mjeseci a možda čak i godinu dana.

Anamarija1977

29.10.2013. 23:10

Poštovani, prije tri tjedna napravljena mi je laparotomija pri čemu je idstranjen miom velicine 20 cm koji je bio smješten u maloj zdjelici. Zanima me koliko je propisana duljina bolovanja nakon ovakvog zahvata. Sa otpusnim pismom dosla sam svim ginekologu koji bi zatvorio bolovanje sa cetvrtim tjednom. Da li bolovanje određuje ginekolog-kirurg koji je izveo zahvat ili moj ginekolog. Naglasavam da mi je hemoglobin pao na 75, primljene tri doze krvi za vrijeme operacije i propisana terapija Heferol tri mjeseca. Imam bolove kod dugotrajnog sjedenja i vrtoglavice kod naglih pokreta/ ustajanja. Da li je cetri tjefna optimalno vrijeme za oporavak . Naglasavam da nikad do sad nisam bila na bolovanju a imam 13 godina staza.

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.10.2013. 10:20

Poštovana, o bolovanju odlučuje samo vaš primarni ginekolog. Nitko drugi. Da li je dovoljno bolovanja to ne znam jer svaki je slučaj za sebe i puno tu stvari treba uzeti u obzir.

rocky_71

10.03.2015. 21:15

Mama mi je imala operaciju odstranjenja maternice i učinjen je vodoravnim rezom. Rođakinja također istu vrstu operacije ali s okomitim rezom . Zanima je zbog čega se izvršava okomiti, a zbog čega vodoravni rez.
Hvala Vam unaprijed na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.03.2015. 12:15

Ovisi o tome što se operira. Kod ginekoloških operacija kod kojih se ne očekuje malignitet obično se izvodi donja poprečna laparotomija (kao kod vaše majke)
Kad se očekuje ili dokaže da se radi o zloćudnom procesu u maloj zdjelici ili se radi o maternici sa velikim miomom ili ogromnom cističnoj tvorbi radi se donja medijalna laparotomija (uzdužni rez)