Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Manji promjer bebina trbuscica u 33.tjednu trudnoce


Autor Poruka

suzanamarkojosip

28.02.2015. 11:15

Lijepi pozdrav! Zanima ma Vase misljenje. Bila sam na kontrolnom UZV sa 32+5 tj.trudnoce, do sada je uvijek trudnoca bila super, sve mjere bebice,cak je i tezina bila uvijek super cak i malo veca nego za te tjedne. Naime , termin poroda i po datumu zadnje menstruacije i po UZV se poklapa i pada na 18.04.2015. Znaci sa 32+5 tj.na uzv mjere su : BPD 8.12, AC 26.47, FL 6.40 , TT 1840+- 268 grama,vodi glava,uredna dinamika ploda, Cd Ri AU b.o. ... Znaci ,mjera AC je manja nego je uobicajeno, pa je ginekologica gledala color doplerom pupkovinu jer sumnja na zastoj u rastu , i bojala se da nije negdje pupkovina zacepljena. Na kraju kada je vidjela kilazu bebice rekla je da je u redu. I da dodem za 2 tjedna opet. Moj ginekolog koji mi vodi trudnocu kaze isto da je promjer AC manji nego bi trebalo biti.Ja sam sada jako zabrinuta i bojim se za sina, zanima me Vase misljenje dali bi moglo biti opasno ili taj Uzv moze i pogrijesiti ?

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.02.2015. 11:35

Manji promjer trbuha djeteta u tim tjednica povezan je najčešće uz asimetrični zastoj u rastu. Dakle funkcija posteljice je kompromitirana. Savjetujem češće kontrole i fetoplacentarne protoke, ctg zapis, pračenje količine plodne vode, ležanje na lijevom boku jer se povećava fetoplacentarni protok.
Za sada samo nadziranje ploda.