Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hemangiom na posteljici


Autor Poruka

Lilpigr

23.02.2015. 13:35

Poštovani,
trudna sam 11 tjedana. Od početka trudnoće imam smećkasti iscjedak(bez svježe krvi) zbog kojeg je rađeno već cca 5 uzv pregleda tijekom kojeg je utvrđeno da imam nekakvu nakupinu na ušću maternice za koju se moj ginekolog i ginekolog u Vinogradskoj bolnici ne mogu odlučiti što je to točno. Na početku je izgledalo kao polip, nakon toga je bio hematom, a na zadnjem UZV je moj ginekolog ustanovio da se masa povećala sa 20mm na 27mm i da se sada ipak radi o hemangiomu na posteljici. Bebica se navodno dobro zasada razvija. Kako mi moj ginekolog nije obrazložio u čemu je razlika, molila bih Vas ako bi mi mogli objasniti razliku u hematomu i hemangiomu na posteljici, jer po onom što čitam na internetu(a odlučila sam da više neću to raditi) hemangiom bi mogao biti prilično opasan za razvoj bebe. Sljedeći tjedan imam rani probir, pa se nadam da ću i tamo dobiti neke odgovore na pitanja koja imam.
Zahvaljujem na odgovoru,
zabrinuta trudnica.

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.02.2015. 17:30

Imam premalo detalja i opisa. Ako pulsira kod uključivanja kolor doplera onda je hemangiom ili polip ili miom, vrlo vjerovatno. Morate nastavit pratit opisanu tvorbu.

Lilpigr

23.02.2015. 19:25

Oprostite, nisam baš dobro formulirala pitanje. Zapravo mene interesira da li je od velike važnosti to što je dijagnoza promijenjema iz hematoma u hemangiom?
Interesira me općenito što bi to značilo za tijek trudnoće ako je uistinu u pitanju hemangiom? Da li prognoze za zdrav razvoj bebe ovisi o tome da li je u pitanju hematom ili hemangiom, odnosno da li je nešto od toga opasnije za trudnoću? Dobila sam dojam po onom što sam pronašla da je hemangiom opasniji za razvoj ploda nego hematom.
Znam da sa ovako šturim informacijama mi ne možete dati nikakve odgovore za moju trudnoću konkretno, pa me zanima općeniti odgovor u vezi razlike u prognozama između trudnoća sa hematomom u usporedbi sa trudnoćom sa hemangiomom na posteljici.
Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.02.2015. 20:45

Hemangiom je opasnija verzija jer raste a hematom nestane nakon nekog vremena.
Treba tvorbu pratiti dalje uz pomoć uzva.
U kliničkoj praksi nisam se susretao s hemangiomima posteljice.

Lilpigr

28.02.2015. 12:10

Ja se nadam da je moj doktor ipak prenaglio sa dijagnozom, upravo zato što se liječnici sa time tako rijetko susreću. Ipak, ja sam se rodila sa povećim hemangiomom na glavi, koji mi je odstranjen kirurški kada sam imala 9 mjeseci, a u prvoj trudnoći(koja je bila sasvim uredna i završiila normalnim prirodnim porodom) mi se stvorio hemangiom na bedru, pa sam svjesna da možda zbog povijesti sa hemangiomima imam predispozicije za ovako nešto. Naručila sam se i privatno na uzv zbog drugog mišljenja.
Još jednom hvala na odgovorima.

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.02.2015. 20:10

Jedno i drugo nemaju veze.
Molim.