Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mikoplazma


Autor Poruka

divna1010

17.09.2013. 21:15

Poštovani,
zanima me što su mikoplazme, kako se njima zaraziti, koje bolesti uzrokuju i kako se liječiti.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.09.2013. 22:45

18.05.2010. 22:20
Poštovana, ureaplasma kao i mikoplazma slabo su virulentni mikroorganizmi, razmjerno često se nalaze u ginekološkom sustavu žene.
Nije točno povezana njihova uloga sa upalama spolnog sustava žene.Mnogi ih povezuju sa neplodnošću, komplikacijama u trudnoći , krvarenjima u ranoj trudnoći, spontanim pobačajima, prijevremenim porodima. Drži se da imaju neku ulogu u nastanku upale jajovoda.
Moje mišljenje je da je Vaš liječnik dobro postupio, premda mi se broj od 10 na 3 ili 10 na 4 čini premalim za uzimanje terapije.
Iz iskustva dobro znam da je liječenje istih vrlo mukotrpno i u nekolicini slučajeva potrebno je opetovano liječenje oba partnera. Nažalost prema antibiogramu osjetljive su samo na tetracikline i azitromicin.
Poradite na imunitetu, uz lokalnu primjenu vaginaleta za normalizaciju flore i PH-a rodnice.

kdk

17.02.2016. 11:30

Poštovani! Napravljeni su mi brisevi u sklopu prekoncepcijske obrade i pozitivan je bris na mikoplazmu. Zanima me da li je to moguće pokupiti npr.korištenjem javnog wc i sl ili je put prenosa isključivo spolnim putem? Ako se može prenijeti i drugačije, mogu li zaraziti svoje dijete npr.spavanjem u istom krevetu i sl.? I koliko je moguće biti pozitivan na mikoplazmu i ne imati nikakve simptome? Da li je moguće dobiti pri porodu( znam da zvuči glupo ali imam jednog partnera od kada imam odnose i stalno se pitam odakle mi to). I na kraju-da li je to uzrok mog spontanog prije 4 mjeseca?
Ispričavam se zbog puno pitanja ali stvarno sam neutješna zbog svega ovoga..
LP

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.02.2016. 18:35

Ukratko, bakterija se prenosi spolnim putem. Nikakvi wc-i niti porod niti bazeni.
Da li je uzrok spontanog ne možemo znati. Navedena bakterija je povezana sa spontanim pobačajem, krvarenjem u ranoj trudnoći, prijevremenim porodom.

kdk

18.02.2016. 10:55

Poštovani! Doktor mi je telefonski rekao da imam mikoplazmu ali zapravo imam ureaplazmu(bila kod njega osobno) i to u količini 10 na 4 cfu/ml. On smatra da je u toj količini ne treba liječiti nego prije planirane trudnoće. Zanima me što Vi mislite o tome? I naravno,sva pitanja koja sam postavila jučer za mikoplazmu važe za ureaplazmu?
Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.02.2016. 22:20

Svakako ih liječite jer ako ostanete trudna iste se mogu razmnožiti a antibiotska terapija je u trudnoći dosta limitirana jer mnogi antibiotici se u trudnoći zbog fetusa ne mogu primjenjivati.