Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Miomi!


Autor Poruka

pujiz

03.04.2008. 22:00

Prije 6 mjeseci operirala sam miome na maternici.Ovo je dijagnoza poslije operacije:
Hospitalizirana radi operacije tumora lijevog jajnika promjera 10 cm,te miomatoznog uterusa.Nakon pripreme ucini se laparotomija,i nadje tumor 10 cm cvrste konzistencije a ishodiste mu je hilus lijevog jajnika.Tm se extipira,te lijevi jajnik ostaje uredan.Desna adnexa su takodjer b.o.Na uterusu se nalazi 8 subseroznih mioma razlicite velicine koji se takodjer extirpiraju.Zahvat i post op. protekli uredno.
Vazno je napomenuti da su miomi nabujali u 8 mjeseci od malih do ovoga.Prije par dana na pregledu utvrdjeni miomi 16 i 9 mm.
Imam 38 godina i nisam radjala,a zeljela bi ako je moguce.Dali je moguce da su se tako brzo vratili?Moze li se uopce vise operirat ako pocnu brzo rasti a da se sacuva maternica?

Miro Šimun Alebić, dr. med.

07.04.2008. 22:40


Poštovana,
najvjerojatnije to nisu novi miomi nego "druga linija" i ranije nazočnih mioma. U slučaju indikacije za reoperaciju o opsegu zahvata odlučivat će, osim veličine, i lokalizacija mioma.

uporna

20.11.2011. 19:45

postovanje.na pregledu kod gin.naden mi je miom 41x4o i cista na lijevom ovariju21x20.dok je odma preporucio operativni zahvat.ja nemam neke tegove koje bi me odma odvele do operacije.stim da vec imam menopauze 12 mjeseci a ja imam 51 god.molim vas vase misljenje.hvala unaprijed.

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.11.2011. 21:05

Poštovana, ako nemate nikakve posebne smetnje u svezi mioma, a više ne menstruirate ja se nikako ne bih odlučio za operativni zahvat.
Pitanje je što dobivate operativnim zahvatom? Miomi su dubročudne tvorbe a u menopauzi nikako ne rastu. Ulaskom u dublju menopauzu progresivno se smanjuje veličina maternice a proporcionalno time i veličina samog mioma.
Drugo je pitanje koje se nameće, da li imate eventualno i smetnje vezane uz spuštenost maternice, mjehura i probleme mokrenja. Vjerujem da nemate jer niste naveli u postu.
Treća stvar koju treba razjasniti je cista na jajniku, koja bi se trebala dalje evaluirati i pratiti. Za početka napravite marker Ca 125.

Nita.Sa.

05.08.2015. 22:55

Postovanje
Jutros na pregledu, odnosno ultrazvuku, doktor je pronasao tri mioma velicine 36x34 mm i dva malo manja. Imam 45 god i redovan ciklus, do sada uvijek zdrava. Nizak nivo zeljeza u krvi i obilnija krvarenja u poslednje vrijeme su ti neki problemi koje bih povezala s tim. Doktor kje odmah preporucio odstra
njivanje materice kao najbolji izbor. Molim za Vase misljenje jer me strah i kako se tijelo uopste ponasa poslije takvog zahvata.lp

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.08.2015. 22:30

Ne znam lokalizaciju istih ali moglo bi se prije probati postaviti Mirena ili terapija Esmijom i sl.