Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mišljenje po nalazu IO PH pregleda


Autor Poruka

karis

09.04.2015. 10:20

Poštovani ,dana 18.03.2015. napravljena je hysterectomia totalis (TLH) cum adnexectomia bilateralis PER lpsc Lymphadenectomia pelvica.18.02.2015 napravljena je kiretaža-dijagnoza adenocarcinoma endometrij G I. Opis i tijek operacije- Dezinsekcija vanjskog spolovila i operativnog polja,Foley kateter. U speklima se prikaže porcija te se jednim kružnim šavom i jednim Z šavom zatvori cervikalni kanal.Postavi se uterini manipulator.Incidira se koža u pupku te se insuflacijom kroz Veressovu iglu oko 3,5 l CO2 učini pneumoperitoneum. Uvrde se 5 troakara, 1 za optički instrument te 4 postranična radna instrumenta. Prikažu se organi male zdjelice i trbušne šupljine. Uterus primjerene veličine i makkroskopski uredna izgleda kao i oba adneksa. Svi organi trbušne šupljine makkroskopski urednog izgleda. Učini se sistematski obostrano zdjelična limfadenektomija pri čemu sene nađe suspektnih ni povećanih limfnih čvorova. Ultrascisionom se postupno ispreparira i prereže paracervikalno tkivo do ligg. sacrouterrina i aa.uterina koje se bipolarnom elektrodom koaguliraju te ultrascisionom prerežu.Potom se ultrascisionom indicira plica vesicouterina i mokraćni mjehur se potisne prema kaudalno. Na taj se način ispreparira rodnica koja se potom prereže ultrascisionom, a uterus se ekstrirpira kroz rodnicu zajedno s oba adneksa. Preparat se pošalje na intraoperativni patohistološki pregled. Slijedi šivanje rodnice pojedinačnim šavovima. Nalaz IO PH pregleda: invazija manja od 50 %.-operater. dR.H. HALLER. Poštovani, po Vašem mišljenju kakav patohistološki nalaz mogu očekivati i ima li nade za mene? Unaprijed zahvalna, s poštovanjem

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.04.2015. 21:50

Naravno da ima nade. Ako je invazija do 50 posto bit će potrebno dodatno zračenje vanjsko i kroz rodnicu.
No pričekajte definitivne PHD maternice i jajnika kao i limfnih čvorova da se napravi staging, te se donese odluka o daljnjem nastavku liječenje.
Možete se javiti kada dobijete definitivne phd nalaze ako bude nejasnoća.

karis

10.04.2015. 10:30

Poštovani, zahvaljujem Vam na brzom odgovoru . Ali čim ste mi spomenuli zračenje strah me je, ali kako Vi kažete trebam čekat patohistološki nalaz. Po Vašem iskustvu da li to unutarnje i vanjsko zračenje može pridonijeti ozdravljenju ? Da li to znači da imam metastaze? Unaprijed zahvaljujem, nadam se da ćete mi opet odgovoriti.

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.04.2015. 12:00

Ne znam da li imate metastaze. Valjda ste radiki ct ili mr prije operacije.
Vanjsko i unutarnje zračenje.