Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mola hydatidosa


Autor Poruka

Sanja

16.05.2002. 16:29

Obzirom da ste mi u par navrata izasli u susret nadam se da cete i ovog puta.Zanima me sta ova dijagnoza znaci,zbog cega nastaje,i da li postoji tendencija ponavljanja.Kako se ona leci?
Pozdrav i svako dobro Vam zelim jer ste divni!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

16.05.2002. 18:21

Poštovana,
Mola hydatidosa ili grozdasta potajnica je stanje u kojem se korionsko tkivo (posteljica) pretvara u mjehurićaste strukture koje djeluju poput grozda (odakle joj potječe i ime u narodu). U našem se podneblju javlja veoma rijetko (0.2% trudnoća), dok je na Dalekom istoku 2-3 puta češća. U ovakvim se slučajevima usporedno sa poremećajem najčešće dešava i smrt embrija, te se razvija stanje koje je dijagnosticirano i kod Vas: kompletna mola.
Ovaj je poremećaj važno što ranije otkriti, te se na ovakav poremećaj mora posumnjati ukoliko je maternica veća od one za očekivanu gestacijsku dob, ukoliko su vrijednosti hormona trudnoće (beta hCG-a) višestruko veće od očekivanih, ukoliko pacijentica ima izrazite subjektivne smetnje poput povraćanja, ali najkarakterističnija je ultrazvučna slika koja pokazuje promjene slične "snježnoj mećavi". U maternici se naime ne može razaznati gestacijski mjehurić i embrio već samo grozdolike strukture koje daju brojne bjelkaste odjeke u materničnoj šupljini. Terapija se u ovakvim slučajevima sastoji od vakuum aspiracije, a savjetuje se detaljan ultrazvučni pregled nakon prekid krvarenja i otprilike tjedan - dva nakon provedenog zahvata kako bi se procjenila veličina i oblik materničnog kavuma i isključilo postojanje rezidualnog tkiva grozdaste potajnice. Molarna trudnoća u ovoj trudnoći ne znači da će se isto stanje ponoviti i u narednoj trudnoći, ali se ipak savjetuje obazriva ultrazvučna i klinička kontrola tijekom naredne trudnoće.

bokilik

12.11.2016. 15:45

Ako mozete da mi odgovorite koliko je rizična i zašto trudnoca sljedeci ciklus posle molarne parcijalne trudnoce..kiretaza je bila 04.10,nalaz bete 03.11 (14.9),menstruacija 10.11..3 dana koristila ergotyl..da li su potrebni neki nalazi pre trudnoće..poz

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.11.2016. 18:20

Nakon kiretaće jedno vrijeme morate kontrolirati vrijednosti beta hcga.
Ako je on negativan, stvar je kod parcijalne mole rješena. Iduća trudnoća nakon 6 mjeseci. Rizik da se ponovi je malen.