Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mučnina u trudnoći


Autor Poruka

Rosana

04.06.2001. 10:23

Poštovani,

ovo mi je druga trudnoća i počela je prilično 'mučno'. Konstantno imam mučnine, ne mogu zadržati nikakvu čvrstu hranu, jedino što mi malo olakša situaciju jest ledeni čaj i kiseli voćni bomboni.

Od lijekova pijem Dabroston (zbog oskudnog ali upornog krvarenja u toku 4-6 tjedna). Da li bi to mogao biti uzrok?

Da li tako loša prehrana u tako ranoj trudnoći može naštetiti plodu? Pokušala sam uzimati vitamine (prenatal od natural welth-a) ali od njih mi je još gore.

I u prvoj trudnoći sam imala mučnine, ali nisu bile tako jake. Jednostavno ne mogu normalno funkcionirati.

Svaki mi je savjet dobrodošao.
Lijep pozdrav
R.

Doc. dr. S. Kupešić

04.06.2001. 21:02

Poštovana gospođo,
Mučnina tijekom rane trudnoće na žalost je nerijedak nalaz. Pokoji puta može svojim intenzitetom remetiti radost koju osjeća svaka trudnica. Ipak, ukoliko mučnina nije praćena učestalim povraćanjem i dehidriranošću, ona nije razlog za posebnu zabrinutost. Zamijećeno je da preparati progesterona koji se daju u slučajevima visoko rizičnih trudnoća (poput Vaše, praćene krvarenjem) mogu pogoršavati osjećaj mučnine. U takvim slučajevima važno je procijeniti korisnost takvog liječenja u odnosu na neželjene učinke terapije (u Vašem slučaju mučninu). Katkada se može pokušati zamijeniti peroralnu terapiju s vaginalnim pripravcima, od kojih je najčešće korišteni preparat Utrogestan. Lokalna resorpcija nakon primjene 2x2 cps takvog preparata omogućiti će isti terapijski učinak uz znatno smanjene sistemske smetnje. Može se očekivati da će Vaša nelagoda i smetnje kao "rukom biti odsjećeni" nakon 10. ili 12. tjedna trudnoće (uslijed postizanja hormonske homeostaze u drugom tromjesečju) i da ćete se tada moći prepustiti odsjećajima pune radosti i zadovoljstva.

mateariri

23.01.2015. 14:25

Poštovani! Trudna sam 8 tjedana.. Oko5tog tjedna su krenule mučnine, prije 4dana čak i povraćanje, a danas ,nista! Nema traga mučnini.. Kod ginekologa sam bila prije 3dana i rekao je da je sve super, nikakvi hematomi, nikakve prijetnje, srce kuca.. Dali postoji razlog za brigu sto se ja danas osjecam super!? Toliko sam se navikla na te muke, da mi je ovo danas čudno i brinem se.
Molim Vas za odgovor!

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.01.2015. 17:20

Nije neuobičajno da mućnine nestanu, ne mora odmah nešto loše značiti za plod.

mateariri

23.01.2015. 18:35

Hvala na odgovoru! Znaci nema potrebe da se javim svome ginekologu, mogu biti donekle mirna i bez brige sto se toga tiče?

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.01.2015. 23:05

Tako je.

mateariri

23.01.2015. 23:40

Hvala puno! Lp

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.01.2015. 15:40

Molim.