Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Povišen prolaktin


Autor Poruka

mrvica24

22.01.2015. 22:20

Poštovani,

Kako trenutno nisam u gradu gdje živim i gdje se nalaze moji liječnici molim Vas savjet. U zadnjih 8 mjeseci imam problema sa menstruacijom koja je neredovita tj. prije potpunog krvarenja imam oskudno krvarenje (pojačani smeđe do crni iscjedak povremeno sa ugrušcima) koje traje 3-5 dana i zatim imam normalno menstruaciju. Ciklus je 20-23 dana zna se dogoditi da bude i 17 dan.
Ginekolog je preopručio da obavim hormonske pretrage PRL, FSH, LH, TESTOSTERON, DHEAS. Sve je u redu osim prolaktina koji je 1437 mU/L (ref interval je 102-496 cobas e411, eclia metoda). Kod ginekologa sam bila u 12 mjesecu kada je pregledom i ultrazvukom utvrđeno da je sve u redu sa maternicom i jajnicima. Nalaz u spekulima cervix koničan, sa E oko vanjskog ušća za što mi je ginekolog rekao da se ne brinem ako pa papa u redu, tako je bilo i prošle godine. Sada i papa nalaz još nije gotov.

Koliko je hitno i da li trebam obavljati daljnje pretrage i koje preporučate. Od prijašnjih dijagnoza imam dobročudni tumor lijeve nadbubrežne žlijezde 7mm i povišeni kortizol. Kako je tumor u stanju mirovanja, a kortizol nije previše povišen zadnja preporuka endokrinologa prije cca 1,5 g je bila kontrola za 5 godina.

Molim Vas za savjet, znam da je teško na temelju ovoga procijeniti situaciju ali mi je bitno znati koliko hitno se moram javiti doktoru zbog prolaktina ili to može pričekati.

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.01.2015. 14:25

Svakako je nužno da je javite endokrinologu, gdje će se napraviti test s bromergonom za početak a vjerovatno ovisno o nalazu testa napraviti i CT hipofize.

mrvica24

23.01.2015. 23:05

Preporuka ginekologa je da se trenutno nista ne poduzima vec pricekati sljedeci ciklus i ponoviti prolaktin jer je mozda kako kaze lazna uzbuna jer nisam provela dovoljno budna prije vadenja. Da li postoji mogucnost da je samo zbog toga toliko visok

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.01.2015. 15:40

Ne vjerujem da može toliko porasti no možete i tako postupiti.