Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nakon histerektomije


Autor Poruka

kvarnerplavi

01.07.2015. 23:15

Poštovani,
u prosincu 2014. obavljena mi je histerektomia, imam 64 g. od početka 2011.g. otkriven mi je HPV virus na grliću maternice...od početka sam molila i zahtjevala da mi se obavi histerektomija obzirom na moje godine i stres zbog kontrolnih pregleda svaka 4 mjeseca...Nisam uspjela ,,,, tek u veljači 2014.godine obavljen mi je prvi kolposkopski pregled i upućivanje nakon nalaza na konizaciju...obavljen mi je letz zbog sitnog uterusa...nakon toga ustanovljeno je da su krajevi uzorka pozitivni. Narednih mjeseci, uz moje uporno "navaljivanje" da mi se odstrani uterus, uvijek neuspješno, u kasnu jesen nakon citoloskog kolposkopskog nalaza (CIN3) i moj zahtjev za odstranjivanjem, upućena sam na histerektomiju uz indikaciju za operaciju: dysplasio cervicis (CIN III) koja mi je obavljena /izvadjen mi je uterus, jajnici i jajovod/...Nakon očitanja patohistološkog nalaza: DG: CIN III, D06, 8977/2, Dijagnoza Karcinom in situ vrata maternice (cerviksa uterusa) naručena sam da dodjem za 6 mj. u kolposkopsku ambulantu na kontrolu, što sam nedugo obavila. Tek tada na moj upit saznala sam da CIN III je sadašnje stanje (a svo vrijeme mislila sam da je histerektomijom to van mene)...Kolposkopski nalaz je: U spekulima: rodnica slijepo završava, uzet bris/1, TVS (uredan nalaz, ne vizualiziram patoloških formacija kao ni slobodne tekućine.
Dijagnoza Z98 Druga stanja nakon operacije. Preporuka: Kontrola za 6. mj. u ginekološko ONKOLOŠKOJ ambulanti....
E...slobodna sam Vam se javiti baš zbog ove ružne riječi koju sam upisala velikim slovima ...jer pitam: imam li početni stadij karcinoma, to su mi trebali kazati i u KBC-u, a i moja ginekologica...želim istinu i ne paničarim, ali svo vrijeme sam bila u uvjerenju da je sve to "loše" van mene ...znam da su svi doktori zauzeti, ali...mene se nije slušalo, 4 godine povlačenja, a moglo se riješiti jednostavno histerektomijom...zar da sada u mojim godinama budem onkološki tretirana...gdje je tu prevencija od raka grlića maternice...ne traje li predugo, u mom slučaju izgleda da je prekasno obavljeno što je obavljeno...Molim za Vaš iskreni odgovor...
S poštovanjem

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.07.2015. 21:50

Nemate karcinom svakako. Savjetujem da se napravi PAPA test sa zaraslice. Ništa niste zakasnili i nikakvo drugo liječenje niti terapija nije nužno.
Uobičajno je takve stvari kontrolirati u onkološkoj ambulanti.