Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nakon vanmaternične trudnoće


Autor Poruka

Nana78

06.06.2010. 22:30

Prvi put postavljam pitanje na forumu,pa da pojasnim..Imala sam vanmaterničnu trudnoću, laparaskopski su mi odstranili desni jajovod.Izašla sam iz bolnice 19.04.2010.Operirana 17.04.2010.Kromopertubacijom se prikazao prohodan lijevi jajovod..24.04. na kontroli su mi preporučili nakon druge menstruacije učiniti HSG.Međutim, imala sam sa partnerom spolni odnos sa kondomima,a jednom i bez kondoma..Sada me uhvatila panika, pošto sam životni pehist, da se ne ponovi isto jer ne znam kako bi to opet prošla..Toliko želim dijete..Ne mogu dočekati još mjesec dana za hsg.pa mogu li prije menstruacije to otići obaviti, trebam 20.06.dobiti.?Sada mi je opet kao i prvi put, neka hrana mi je gorka, trbuh mi je porastao, bojim se da je prerano utvrditi trudnoću,a ako je da li postoji mogućnost da je sve ok? Još nešto,apetit mi je nikakav, imunitet nikako da popravim..Kada sam prošli put saznala da sam trudna bila sam presretna i jela sam sa guštom jer sam jela i za bebu..a sada nakon svega, nikako da počnem jesti normalno..Najradije bi se samo opustila i nadala da sam trudna i da je sve ok, a sa druge strane me strah da opet ne prođem isto..Savjet, šta da napravim?Da idem na HSG sada, ili na neki možda drugi pregled, ili da sjedim i čekam da dobijem mengu pa tek onda na HSG?Ako je lijevi jajovod bio prohodan prije mjesec dana da li je moguće da već sada nije, da su se opet priraslice pojavile?Hvala vam na odgovoru..Nadam se da nisam zakomplicirala.

adisica

07.06.2010. 11:00

oprosti, nisam doktor, ali da sam na tvom mjestu, ako je proslo otprilike 9 dana od odnosa, izvadila bih krv i prvo utrvdila beta HCG, da znas da li si trudna. i ja bih malo sacekala. ti naravno postupi prema tome kako doktor odgovori, ali ja znam nekoliko slicnih prica koje su lijepo zavrsile i bez HSG-a. jucer sam srela djevojku koja je prosla isto sto i ti , vodi djecaka za ruku i curicu u kolicima. znaci, 3 godine nakon vanmatericne , 2 djece. sretno!

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.06.2010. 18:10

Poštovana, ako Vam je izostala menstruacija učinite test na trudnoću ili još bolje b HCG.
Ne znam zašto bi uopće išla na HSG, ako je kromopertubacijom dokazana prohodnost lijevog jajovoda.(Zahvat tijekom kojeg se intraoperativno kod laparoskopije kroz vrat maternice daje metilensko modrilo i gleda se punjenje i prohodnost jajovoda) Dakle to su komplementarne metode.
Ako već i idete na HSG on se uvijek radi nakon što završi menstruacija.
Moja preporuka je da prije učinite cervikalne briseve.

Nana78

07.06.2010. 18:10

Hvala ti bez obzira što nisi doktor..happy..što si se uopće potrudila pročitati i napisati..Uostalom samo tvoj i imam odgovor..Naručila sam se kod dr.Kos na pregled,ali mislim da je ipak nepotreban pošto radi samo ultrazvuk..to mi neće pomoći puno..Nazvat ću svog privatnog ginekologa pa pitati čisto informativno šta učiniti..Čitam po forumima pa me malo utješe a malo ubediraju.Voljela bi da je trudnoća jer je toliko želimo ali se bojim za poludit da se ne ponovi isto.Možda su simptomi čisto na psihičkoj bazi, iako sam tako mislila i prvi put, na kraju sam ipak bila trudna ali eto nesretno je završilo..Ne mogu ne razmišljati o tome, a i strah me jako obuzima.20.05.sam imala mengu, pa mislim da je ipak prerano za otkriti išta.Prošli put su mi testovi na trudnoću bili negativni.Sad sam neki dan napravila jedan i negativan je isto.Imam stalno neke upalice, i to me živcira više, a i to je razlog priraslica i vanmaternične trudnoće.Pa je normalno da me frka.Liječila sam upalu Medazolima i ja i partner, i prestane tada ali evo opet se pojavi, pogotovo nakon odnosa.Sumnjam da je dobro stalno koristiti tablete, vaginalete...A pogotovo ako je trudnoća u pitanju..Zamjera mi se s tim sve.sad...

Nana78

07.06.2010. 22:50

Cervikalni brisevi, kakvi su to točno brisevi...?A menga mi još nije izostala kad je trebam dobiti 20.06. tako da još ne znam.Ali sam nestrpljiva, i htjela bi znati sada sve a znam da je nemoguće jer je rano..Ali strahujem što je normalno obzirom na ono što sam već prošla..jer sam bila na pregledima redovito, ultrazvucima, stalno sam ispitivala da li je u redu sve ako bi planirala trudnoću, i smijali su mi se koliko se i zašto brinem, da je sve u redu, maternica, jajnici, sve super..I eto nesreće koje se cijeli život bojim...Pa šta više reći...Kako sada vjerovati i kojim metodama vjerovati..Osjećam se isto kao tada, simptomi slični, trbuh se malo napuhao donji dio, pa koliko bi voljela da je trudnoća toliko se bojim da mi organizam možda nije spreman pošto je nedavno sve to bilo..Hsg ne znam zašto, ali to su mi rekli i u bolnici a i privatni ginekolog,iako sam i ja logički zaključila da ako su to već tokom operacije napravili, zašto opet, mislim da se ne može za dva mjeseca pogoršati stanje jajovoda, da već sada nisu prohodni..Možda griješim ali...Dogovorila sam ultrazvuk kod dr.Kosa ali ne znam da li mi to i treba uopće..

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.06.2010. 21:30

Poštovana, ako Vam izostane menstruacija učinite BHCG.Ako je pozitivan pričekajte 5-6 dana da se trudnoća vidi u maternici.
Rekao sam Vam svoje mišljenje u vezi HSG-a a vi odlučite.

Nana78

21.06.2010. 22:40

Izostala mi je menstruacija ali jedan dan...jer mi je ciklus 30 dana inače.20-tog sam dobila prošli mj, a danas je 21 i ništa, nikakvih naznaka..Danas sam napravila kućni test na trudnoću i negativan je.Pričekat ću još par dana..a mislim da ću odustati od hsg-a..Doktore hvala vam na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.06.2010. 15:00

Poštovana , preporučam Vam od 3-5 dana ciklusa da uradite spolne hormone te hormone štitnjače, a 21 dana ciklusa progesteron.

Nana78

24.06.2010. 12:30

Dobila sam menstruaciju 21-og.Dobro je.Samo strašne bolove sam imala i nije uopće obilna.Bolovi jaki su me malo isprepadali ali vjerojatno je to normalno nakon operacije još.Zvala sam svog privatnog ginekologa i složio se da je nepotreban hsg još sada.Da poradim na trudnoći pa ako ništa se ne desi onda u 09.mj.da to obavim.

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.06.2010. 14:45

Poštovana, nastojite ostvariti trudnoću i slušajte savjete liječnika.

rinda

03.12.2010. 20:10

postovani imala sam vanmaternicnu trunocu s uklanjanjem desnog jajovoda s plodom ,10 dana nakon izlaska iz bolnice morala sam kontrolirati betu hcg.Dobila sam nalaz sa povisenom betom hcg 225,7.Zanima me dali je to normalno ili je razina beta hcg trebala biti na 0..strah me da mi je povisena jer me nisu dobro ocistili........hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.12.2010. 12:45

Poštovana, prekontrolirajte još za koji dan beta HCG. Da li ste dobili hisološki nalaz? To je puno važnije od samog Beta HCGa.

rinda

05.12.2010. 12:35

Hvala na odgovoru,moram priznati da sam prezabrinuta oko svega toga,odkad sam izasla iz bolnice jos nisam bila na niti jednom pregledu kod ginekologa,rekla mi je da dodjem na pregled tek kada dobijem prvu mengu,dali stvarno treba cekati toliko dugo?Kazete da napravim ponovno betu hcg ali moj ginekolog je rekao da dodjem tek kad dobijem PHD nalaz.Vi me pitate dali sam dobila histološki nalaz a ja vas jer se nerazumjem u sve to dali je to taj PHD nalaz koji ja cekam? Sto da radim?

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.12.2010. 14:50

Poštovana, govorimo o PHD nalazu svakako.
Važan je PHD nalaz jer nam on pokazuje da se stvarno radilo o izvanmaterničnoj trudnoći.