Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz kolposkopije


Autor Poruka

Ichbin

08.06.2022. 19:15

Poštovani, molim Vas za pojašnjenje nalaza. Naime, ljekar koji mi je radio papa test rekao je da vidi promjene na grliću.
Zatražila sam drugo mišljenje i kolposkopiju, te nalaz glasi ovako: Porcija je komična, straga, sa grubom ectopiom PVU, nježnim mozaikom na 11h, ovulama Nabothi, jod negativno.
Obilna soor sekrecija, sa crvenilom i iritacijom sluznice vagine i PVU. Porcija je komična, straga,medioponirana.

Čitajući po internetu shvatam da je mozaik loš, i kada je jod negativno.
Unaprijed Vam hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

10.06.2022. 11:20

Poštovana, jod negativno područje ukazuje na abnormalnost epitela, no daljnji postupak ovisi o nalazu papa testa, tj. koliki je stupanj promjena.

Ichbin

10.06.2022. 12:20

Hvala Vam na prethodnom odgovoru. Imam još jedno. Da li papa test može biti uredan, tj bez Cinova uz ovakav kolposkopski nalaz? Koliko sam shvatila doktoricu misli da je to zbog upale, i da ne očekuje da će nalaz papa testa biti posebno loš. Rekla je da tu očekuje zasigurno upalu, parakeraztozu, hiperkeratozu, miješanu floru, ali ništa više od toga. Jako sam zabrinuta.

Ichbin

14.06.2022. 08:15

Poštovni doktore, pisala sam Vam već povodom kolposkopije, koja pokazuje nježni mozaik. Stigao mi je papa test koji je posve uredan. Neka manja upala, te nešto leukocita. Da li je potrebno tretirati tak mozaik i čime? Od terapije sam dobila doksiciklin, neo petentran forte, pro gyno balans, vagilact poslije svake menstruacije i svakog odnosa, biljne vaginalete i gynobiotic. S obzirom da je prikazana manja upala da li je zaista neophodna takva terapija? Moja doktorica je rekla da samo ponovim papu nakon godinu dana, ali meni ne da mira taj mozaik. Ako je važno da napomenem, da imam stalnog partnera godinama. Ono jod negativno je bilo zbog epitela koji inače ne bi trebao biti tu, tako sam shvatila doktoricu.

Ivo Balenović, dr. med.

14.06.2022. 15:35

Ako je papa test uredan nisu potrebne nikakve dodatne dijagnostičke metode. Mozaik i jod negativna područja su česta pojava u zoni transformacije - tamo gdje jedna vrsta epitela prelazi u drugu.