Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


napuknuće cervixa pri porodu


Autor Poruka

Ela

03.01.2002. 16:04

Poštovana dr. Kupešić,
rodila sam prije 15 mj. u bolnici Merkur, a već na prvom pregledu kod mog ginekologa ustanovljeno je da mi je cervix puknuo pri porodu i da nije bio zašiven (kako je navodno trebalo učiniti).
Sada sam u 10. tjednu trudnoće i moj ginekolog je rekao da ako se budem počela otvarati, da će biti potrebno napraviti "cerclage".
Budući da ću redovite kontrolne preglede kao trudnica imati otprilike svakih mjesec dana, zanima me kako ću znati što se događa sa mojim cervixom u periodu između dva pregleda, te kako prepoznati znakove "otvaranja", kako bih na vrijeme mogla djelovati i sačuvati trudnoću?!
Inače, iako mi je ginekolog rekao da možda i neću trebati ići na taj zahvat, zanima me kako se moram ponašati s obzirom na radne napore, seks, nošenje manjeg djeteta, i sl.
Puno vam zahvaljujem na pomoći i toplo Vas pozdravljam!
Puno poslovnog uspjeha i osobnog zadovoljstva u Novoj 2002. godini želi Vama i Vašoj obitelji Ela iz Zagreba!

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.01.2002. 21:21

Poštovana gospođo Ela,
Zahvaljujem na lijepim željama povodom Novogodišnjih blagdana, te Vam uzvraćam s istim, želeći bezbrižno i sigurno nošenje tekuće trudnoće, sretan porod, zdravu bebu i uredno postpartalno razdoblje.
Odstupanja u nalazuu cerviksa nerijedak su problem u svakodnevnoj praksi, te zbog procjene rizika od spontanog pobačaja i /ili prijevremenog poroda ovakovu trudnoću smatramo visoko rizičnom. Zbog toga se savjetuje mirovanje, pošteda od posla, težeg fizičkog napora, spolnih odnosa...
Naročito se korisnim smatra objektivni prikaz cerviksa i mjerenje cervikalnog kanala, te ocjena oblika cervikalnog ušća metodom transvaginalnog ultrazvuka. Ovakav se pregled naziva transvaginalna cervikometrija i preporuča se učiniti tijeom ranog drugog tromjesečja (između 12. i 14. tjedna trudnoće) kako bi se pravovremeno prepoznale pacijentice koje valja regrutirati za cerclage.