Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Moguca trudnoca


Autor Poruka

Katarina

03.01.2002. 12:21

Postovani,

ne planiram trudnocu (ako se desi super, a ako ne i to je OK) te sam imala nezasticen spolni odnos za vrijeme mogucih plodnih dana. Napisala sam mogucih jer ne znam koji dan dan uzmem kao prvi dan menstruacije. Naime, krvarenje pocne 28-29 dan, ali je jako slabo, skoro i neprimjetno. Tek nakon 5-6 dana od tog "krvarenja" nastupi prava menstruacija. Koji se dan u tom slucaju onda racuna kao prvi dan menstruacije? Ako i je doslo do zaceca zanma me kada se mogu napraviti testovi za otkrivanje trudnoce i koliko su oni sigurni? Kada mogu nastupiti "klasicne" trudnicke tegobe?
Hvala na brzom odgovoru.
Katarina

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.01.2002. 21:28

Poštovana,
Ukoliko imate redoviti "uvod" u menstruacijsko krvarenje veoma je važno definirati da li se ovakvo "mrljasto" krvarenje javlja svakih 28 do 29 dana ili je ovaj razmak 32 do 33 dana?. Ukoliko je ovaj razmak 28 do 29 dana tada se postavlja pitanje relativnog manjka progesterona koji može uvjetovati ovakvo abnormalno krvarenje, te bi se preporučilo učiniti hormonsku analizu (određivanje progesterona 21. do 23. dana m. ciklusa počevši od prvog dana mrljastog krvarenja).
Što se tiče testova na trudnoću, ukoliko se radi visoko osjetljivom beta hCG testu iz krvi, on je pozitivan već prije termina očekivane menstruacije, a testovi iz urina (tzv kućni testovi) u slučaju uredne trudnoće postaju pozivitivnima već dva do tri dana nakon termina očekivane menstruacije. Što se tiče zadnjeg pitanja kada se javljaju trudničke tegobe: one su vrlo individualne i na sreću velika većina žena nema subjektivnih tegoba, neke mogu javljati povećani nagon na mokrenje, nadusto u dojkama, mučninu, povraćanje i sl