Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neplodnost


Autor Poruka

koka_88

25.08.2010. 17:55

Postovani doktore
Ima jedna stvar koja me muci cijeli zivot,a ne znam kome da se obratim.Naime,moja mama je mene rodila nakon 10 godina pokusavanja da zatrudni.Ispricala mi je kako je isla raznim strucnjacima,te je mnogo vremena provela u Beogradu u bolnici kako bi se utvrdilo zasto ne moze da ostane trudna.Medjutim,niko nije znao razlog,jer su svi nalazi bili u redu.Takodje, i ocev nalaz je bio u redu.
Ja sam malo u posljednje vrijeme istrazivala i procitala sam da neke zene imaju ovulaciju jednom u godini,pa me zanima da li je to tacno? I ono sto me muci je da li je to nasljedno i da li bi i ja mogla imati problema s neplodnoscu?
Hvala unaprijed

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.08.2010. 22:15

Poštovana za početak neplodnost nije nasljedna.
Svakodnevno se u praksi susrećemo sa neplodnim parovima. Uzroci neplodnosti su također različiti ponekad je uzrok muški faktor, neki put ženski, neki put obostrani a neki put se uzrok uopće ne nađe( idiopatski).
Uz današnju modernu UZV, laboratorijsku, mikorbiološku, endokrinološku obradu i uz skupe i sofisticirane aparate rijetko kad je nemoguće utvrditi uzrok neplodnosti.
Mislim da se svakako morate ginekološki kontrolirati i uredno živjeti te da se eventualni poremećaji dijagnosticiraju i uklone na vrijeme.

ena_10

09.05.2016. 22:10

Poštovani doktore,

suprug i ja godinu dana pokušavamo bezuspješno začeti stoga smo odlučili obaviti pretrage za utrđivanje neplodnosti . Molila bih Vas da mi odgovorite na nekoliko pitanja. Je li suprugov spermiogram uredu:

apstinencija:7 dana
količina: 5ml
ph 7,5
br. spermija: 91 mil u ml
br. spermija u ejakulatu 455 ml
vitalnih 67%
pokretnih 48%
progresivnih 19%

Moja ginekologinja je rekla da je spermiogram u redu. Na temelju 3 godine starog nalaza hormona, gdje sam imala povišen prolaktin (704,4mU/L a ref. interval 72-511), ginekologinja me poslala tek na vađenje prolaktina te mi obavila papa test, briseve cerviksa na klamidiju i ureaplasmu. Obavila je ultrazvuk i rekla da je s jajnicima sve u redu. Rezultate pretraga čekam. Zanima me je li ginekologinja postupila ispravno, prema Vašem mišljenju, i je li me trebala uputiti ili obaviti mi još kakve pretrage za utvrđivanje neplodnosti? Također nije znala istumačiti je li slobodni testosteron u spominjanoj 3. g. starom nalazu hormona u redu pa bih i o tome molila Vaše mišljenje: slobodni testosteron (3-7 dan ciklusa) 0,0227nmol/L ,a ref. interval je 0,004-0,039.?

Inače i suprug i ja imamo 31 g. sve je do sada bilo u redu osim prolaktina koji mi je pri vađenju hormonskog stausa uvijek bio blago povišen, ali to se pripisivalo stresu. Menstruacije u redu, traju 4 dana, prije godinu dana 5 dana. U protekle dvije godine pojavljuju mi se svakih mjesec do dva dana kondilomi (po tom pitanju nisam ništa činila). Prije 6 godina imala sam česte upale mjehura (po 6 godišnje u razdoblju od 3 g.) Zadnju sam imala prije godinu dana. Prije 8.g. suprugu je u brisu uretre nađen HPV iz grupe visikog rizika (tipovi:16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 56, 58, 59, 68). Pothranjena sam, oduvijek visina 164, težina 46kg. Ginekologinja me savjetovala da poradim na imunitetu.
Hvala Vam na odgovoru!
Lijep pozdrav,
Ena

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.05.2016. 21:10

Nemate gotovo nikakvu obradu osim spermiograma i cervikalnih briseva. Spolni hormoni pred 3 g ništa ne znače.
Dakle napravite spolne hormone, amh, tsh, prohodnost jajovoda, progesteron21.dan ciklusa, 3d UZV maternice i drugu obradu.