Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neravnoteža hormona


Autor Poruka

AmyEmili

07.08.2018. 16:50

Poštovani
Imam 50 godina i uglavnom uredne menstruacije.
( u zadnjih četiri godine bilo je nekoliko ciklusa od 40 i više dana) No imam zdavstvenih poteškoća za koje nemogu pronači uzrok, niti mi ni jedan doktor kod kojeg sam bila zna reći o ćemu se radi..Neki od mojih simptoma su teške iscrpljujuće migrene koje traju 72 sata a obićno počinju uoći menstruacije, jaka anksioznost također pred ciklus..preobilno znojenje čak i kad je vani hladno, oštro probadanje u dojkama, konstantan jak umor i nepodnošenje energije i dr.
Voljela bih napraviti test ženskih hormona čisto da provjerim šta se na tom planu događa u mojem tjelu no nisam sigurna koje točno hormone bih trebala testirati.Molim Vas da mi preporučite koje da izvadim.
Puno hvala

Ivo Balenović, dr. med.

08.08.2018. 10:15

Poštovana, prema onome što ste naveli radi se o perimenopauzalnim tegobama. Do tih simptoma dolazi zbog pada estrogena u organizmu. Savjetujem da učinite ginekološki pregled, ultrazvuk, kompletnu laboratorijsku obradu, mamografiju i uzv dojki. Ukoliko su nalazi uredni možete početi sa hormonskom nadomjesnom terapijom. Možete učiniti analizu hormona (estrogen, LH, FSH), ali za očekivati je da je estrogen nizak, a FSH visok što je normalno u predmenopauzalnom periodu.

Ema02

09.08.2018. 14:10

Poštovani,

imam 39 godina i unazad 6 godina borim se sa nedostatkom estrogena i amenorejom. Imam jedno dijete od 8 godina. Cijelo navedno vrijeme koristim HNL + Duphaston (svaki drugi mjesec po 12 dana) nakon čega imam krvarenje koje je unazad godinu dana popraćeno sve jačom boli i lošijim općim stanjem (slabost, potpuni gubtak energije).
Ono radi čega se javljam je sljedeće: na početku ovoga stanja nalaz estradiola je bio od 75, a sljedećih mjerenja najviše 260. Nalaz koji sam naprvila prije tjedan dana iznosi 1100. Zanima me je li povećanje estradiola, koje je očito prioizvedeno uzimanjem HNL utječe isključivo na smirivanje simptoma menopauze ili može utjecti i na aktivaciju jajnika, moguću ovulaciju i dr.

Zahvaljujem

Ivo Balenović, dr. med.

09.08.2018. 18:05

Poštovana, uzimanjem estrogena ublažit će se simptomi menopauze, ali jajnici se neće ponovno aktivirati. Kada se rezerva jajnika iscrpi, žena ulazi u menopauzu.