Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


.....


Autor Poruka

ivy

26.10.2001. 02:20

......
35 godina, policistični jajnici zadnje 3, 4 godine... za to vrijeme nakupilo se 12-ak kilograma viška... zadnjih 6 mjeseci terapija Dianom35... a kako se riješiti viška kilograma? doktorice, pomoć!
.....
... doktorici Kupešić srdačan pozdrav!

Doc dr. sc. S. Kupešić

27.10.2001. 13:02

Poštovana gospođo Ivy,
problem vezan uz policistične jajnika i prekomjernu tjelesnu težinu iziskuje ozbiljan i temeljit pristup: određivanje hormonskih parametara (FSH,LH, E2, PRL, TEST, A4, SHBG...) kako bi se poremećaj potvrdio endokrinološkim pretragama. S obzirom da je u velikog broja ovih pacijentica ustanovljena rezistencija na inzulin preporuča se odrediti i šećer u krvi, te po potrebi učiniti i test opterećenja glukozom. Od ostalih laboratorijskih pretraga preporučam Vam učiniti lipidogram i koagulogram, kako biste mogli uvesti potrebnu medikamentoznu terapiju, te nezaobilazno učiniti ultrazvučni pregled.
U terapiji ovog sindroma važno je reducirati tjelesnu težinu (i to 5 do 10% tjelesne mase tijekom 3 do 6 mjeseci), svakako pod nadzorom liječnika, provoditi medikamentozno liječenje (najčešće se odlučujemo za Diane 35 i Androcur). Svakako prije liječenja morate učiniti sugerirane pretrage kako bi se procijenilo da li i kako dugo možete trošiti preporučene lijekove.
Policistični jajnici su poput začaranog kruga: ukoliko ćete reducirati tjelesnu težinu i smetnje vezane uz policistične jajnike se smanjuju. Prema tome, samo hrabro naprijed u borbu s ovim hormonskim poremećajem i suvišnim kilama.

lejlla

11.01.2008. 16:35

Imam 25 godina i ustanovljena mi je dijagnoza Olygomenorrhoe-PCO. Imam 49 Kg i visoka sam 164cm. Nemam problema sa aknama niti sa maljavošću. Već 4g pijem kontraceptivne pilule, ali kad god napravim pauzu mjesečnica mi iziostane i po tri mjeseca. Brinem se da li ću moći ostati u drugom stanju i koliko dugu lječenje traje.
Zahvalna i zabrinuta....Lejlla

Miro Šimun Alebić, dr. med.

23.01.2008. 10:25

poštovana,
ukoliko stze obavili sve potrebne pretrage kojim su isključeni drugi mogući uzroci ovakve simptomatologije, preporučujem Vam da uzimate nastavite terapiju i ne činite pauze. Jednom godišnje kontrolirajte krvni pritisak, tjelesnu težinu, napravite UZV dojke,koagulogram i hepatogram.
Do trudnoće u osoba s PCOS zbilja teže dolazi, ali ne brinite, kada za to budete zainteresirani, postoje načini kojima Vam se može pomoći.