Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pcos


Autor Poruka

korisnica93

30.04.2015. 21:45

poštovani,
dijagnosticiran mi je pcos, 9 mjeseci sam pila diane i ciste su se povukle. nastavila bih sa kontracepcijom dalje pa me zanima poslije diani koje je nabolje pilule uzeti?
takoder nakon pauze poslije diani pojavila mi se cista koja po rijecima moje ginekologice se navodno počela susiti, ali ju treba pratiti pa me zanima razlog dali se ponovno vracaju ciste zbog pauze ili je to nesto drugo

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.05.2015. 18:35

Kad cista prsne prijeđite na Yaz, Yasmin, Belaru ili slično.

ivana.ds

28.06.2015. 18:25

Poštovani doktore,

imam pitanje u vezi cista na jajniku. Muči me pretjerana dlakavost na pojedinim mjestima (pogotovo iznad usana, nožnim prstima.), prištići na licu i masna koža. Da li su to nužno simptomi cista na jajnicima ili može biti nešto drugo? Imam 23 godine te sam bila na jednom ultrazvučnom pregledu zbog bolnih menstruacija. Budući da sam djevica ginekologica je napravila ultrazvučni pregled preko trbuha, zaključila da nema cista i da je sve uredu. Može li se desiti da se ciste ne vide na takvom pregledu? Menstruacije su mi redovite (ciklus od 26 do 29 dana).

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.

Lijep pozdrav,
Ivana

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.06.2015. 18:50

Vjerovatno se ne radi o pcosu kod vas. Radi se vjerovatno o pojačanoj aktivnosti jajnika tj .luče više androgenih hormona i stoga je javlja hirzutizam(dlakavost)
Savjetujem hormonski status i ev. uzimanje antiandrogenih kontraceptivnih pilula.