Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PCOS


Autor Poruka

Della89

13.04.2012. 12:15

Poštovani!

Imam 22 godine. Prvu menstruaciju sam dobila sa 14 godina i od onda sam oduvijek imala redovite ali produžene cikluse (35-40 dana). Isto tako nikada nisam imala problema sa bolnim menstruacijama. I evo, prije skoro godinu dana postavljena mi je dijagnoza sindrom policističnih jajnika. Dakle, na UZV u vrijeme ovulacije (za koju mi je rečeno nešto u smislu da je ima i nema, slabo nekako), na jajnicima normalne veličine su se vidjele ciste, na licu akne, umjereno pojačana dlakavost (samo na rukama i u području prepona), a u krvi stanje ovakvo:

(Hormoni su vađeni na 3.dan ciklusa)
FSH-5.89
LH-5.85
Estradiol-94.90
Androstendion-15,8 nmol/L
T3-1,73 nmol/L
T4-79.0 nmol/L
TSH-1.40 Miu/L
Glukoza-4.70mmol/L

Nakon toga dobila sam Diane35. Dobro ih podnosim , nemam nikakve nuspojave, zasad, nisam se udebljala (a inače nisam pretila, BMI mi je 20) i pijem ih 9 mjeseci. Akne su nestale iako mi još tu i tamo izbija koja prije menstruacije.
Nedavno sam ponovila UZV i vađenje krvi da se vidi stanje. Jajnici kao što se i očekivalo „ne djeluju PCO“. Hormone provjeravati nema smisla. Ostalo pokazuje ovako:

Glukoza-4.90 mmol/L
Kolesterol-6.88 mmol/L
HDL-kolesterol 2.30 mmol/L
LDL-kolesterol 3,78 mmol/L
Trigliceridi 1.41 mmol/L

Moja pitanja su sljedeća:
1.Znam da se uz PCOS veže povišen šećer. Da li se samo iz glukoze može zaključiti da osoba ima ili nema povišen šećer?

2.Nadalje, ne znam koja je bila visina kolesterola prije početka uzimanja tableta, tako da nisam sigurna da li je uzrok povećanom kolesterolu uzimanje Diana35 ili sam PCOS. Odnosno, nisam sigurna da li se povišeni kolesterol veže uopće uz PCOS? Ili da to pripišem Dianama?

3.Diane35 mislim piti sve dok ću željeti bebu, jer sama pomisao na vraćanje akni me užasava. Koliko svakih mjeseci bi trebala ići na provjeru krvne slike? Jer ako će mi se kolesterol povećavati prestat ću ih piti. I da li trebam uopće raditi kakve pauze? (Meni to nema smisla ako je sve u redu).


4.Kad sam već kod neplodnosti, da li je istina da se pijenjem hormonalnih tableta jajnici čuvaju za kasniju plodnost, u smislu da se ne stvaraju nove ciste na jajnicima?
Ispričavam se na količini pitanja...

Unaprijed zahvalna na odgovorima,

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.04.2012. 22:30

Poštovana, Della.
ad1;da , samo se iz glukoze vidi da li imate povišen šećer. PCOS nije nužno povezan uz povišen GUK.
Trebali bi po meni napraviti test OGTT i inzulin u serumu koji bi bili bolji pokazatelji.
Drugo u nalazima nema hormonske inverzije i estradiol je normanih vrijednosti. Ako se i radilo o PCOS-u sada uz DIane su se jajnici normalizirali izgledom i funkcijom.
ad2;Kod PCOS-a se često nađe povišen holesterol. Da li to prepisati uzimanju DIana ili PCOS-u ne znam. Svakako ga je potrebno kontrolirati.
Moja sugestija Vam je da svakodnevno vježbate, dovedete kile na optimalnu razinu, jer ćete na taj način smanjiti i holesterol.
ad3;Pauze ne trebate raditi, ali jednom godišnje je potrebna krvna slika i biokemijske i koagulacijske pretrage.
ad4:Istinita je vaša konstatacija.

antoniahu

19.01.2018. 09:41

Poštovani,

imam problema s aknama i u 11. mjesecu 2016. godine su mi otkriveni policisticni jajnici. Godinu dana sam pila Belara kontracepcijske tablete, ali su mi poceli bolovi u zilama na nogama i morala sam prestati piti 20.10.2017. Htjela sam pitati, posto su mi se akne pocele vracati, postoji li neka alternativa za PCOS umjesto kontracepcije?

Hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

19.01.2018. 11:15

Redovito vježbanje, zdrava prehrana i kontrola težine su ključni tretmani za PCOS. Savjetujem da se javite dermatologu radi vašeg problema s aknama. Većina blagih oblika dobro reagira na lokalnu terapiju benzoil peroksidom, salicilnom kiselinom i primjenom antibiotika. U težim slučajevima propisuju se lokalni proizvodi na bazi vitamina A. U najtežim slučajevima primjenjuju se retinoidi ali pod strogim liječničkim nadzorom radi mogućih nuspojava.