Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PCOS i kako dalje


Autor Poruka

nvetma

05.02.2007. 16:43

Postovani,
imam 32 godine, nemam djece i dijagnosticiran mi je PCOS prije dvije godine. Doista sam citala puno o tome i izgleda da spadam u onu malo rijedu skupinu. Naime, meni je poremecen odnos LH:FSH = 25:5 (mjereno 4 dan ciklusa) a ostalo mi je vise manje u granicama normale (osim progesterona 21 dan koji je bio ispod granice detekcije). Visoka sam 178 teska 74, i iako se ne radi o modernoj tezini, ne bih rekla da sam pretila, te nemam problema niti s dlakavoscu niti aknama i sl. Moji ciklusi su uvijek bili izmedu 28-35 dana, obilni i dugi i nikada mi nije izostala menstuacija. Osim hormonalno dokazanog PCOSa i na vaginalnom ultrazvuku su mi uocene brojne ciste. Sada sam na Yasminu vec godinu dana i njihov broj se smanjio, ali su jos uvijek prisutne. Ono sto me dodatno brine je da su moja krvarenja znatno slabija sada dok sam na yasminu pa mi je cak i uocen endometralni polip prije 2 mjeseca. Buduci da bih u kojih iducih godinu dana zeljela pokusati zatrudniti mozete li mi preporuciti terapiju, odnosno kako se ponasati da bih povecala uspijeh trudnoce (s obzirom na PCOS i polip) ili s obzirom na hormonalnu sliku reci sto mi je ciniti i sto mogu ocekivati.
Najljepsa Vam hvala

Miro Šimun Alebić, dr. med.

06.02.2007. 22:10

Poštovana,
ordinirana terapija je primjerena životnom trenutku u kojem se nalazite (koliko sam shvatio niste trenutno zaineteresirani za trudnoću). Kada poželite ostvariti želju za majčinstvom, preporučio bih ipak da to najprije pokušate na stari, dobri način kroz nekoliko ciklusa u kojima Vam ginekolog može pomoći praćenjem razvoja folikula, tempiranjem odnosa i isključivanjem ostalih mogućih razloga koji Vam mogu stajati na putu do cilja. Ukoliko ne polučite željeni rezultat, potom slijedi cijeli niz drugih i kompliciranijih načina s dobrim izgledima za rješavanje ev. problema.