Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PH nalaz


Autor Poruka

anja

22.10.2004. 23:35

Poštovana doktorice,

molim Vas za vaše mišljenje vezano uz Ph nalaz.
U bolnicu sam zaprimljena u 24tjednu (23+2) zbog oskudnog krvarenja iz rodnice.Tri dana prije nego sam zaprimljena u sluzi je bilo nježno roze sukrvice samo nakon 1.jutarnje nužde.
4.dan bila na pregledu i dr. nije smatrao da je nešto ozbiljno budući da se na pregledu ništa nije vidjelo.Koristila sam vaginalete zbog gljivica pa je smatrano da je možda bila negdje ogrebotina.
Idući dan sam prokrvarila(poput jake menstr.) i kod prijema nalaz glasi:u spekulima u rodnici sluzavo sukrvav iscjedak, ne vidi se svježeg krvarenja iz cer.kanala, cerviks2/3 čl., cer.kanal prohodan do unutar,ušća koje je zatvoreno.Lab.nalaz: L17,2,E3,71,Hb114,Hct0,34,Trc259, CRP 22,5.
Uzv bio uredan.Uveden ketocef -tokoliza 3x1,5g plus prepar,normabel,ormidol
Dva dana kasnije lab.nalaz:L20,5, E 3,33, Hb 104, Trc 245, CRP 25,8.
Uz antibiotik Ketocef uveden i Garamycin 2x120mg.
Uzv : unutarnje ušće u obliku slova V, sred.obilno plod.vode
Cerv.bris na aerobe i anaerobe = fiziol.flora.
Tek tada uzet bris na Chlamidiju i Ureaplasmu.
Napominjem da sam u 4mj.trud. imala Ureaplasmu i liječila je eritromicinom (Bris rađen 13. dan nakon antibiotika i bio negativan, Crp bio u gran.normale)
Dva dana nakon toga lab.nalaz:L18,1,neseg.20%,CRP 46,3,E3,61,Hb110,Hct0,33,Trc269,fibrinogen 9,07,PV 114,9%,PTT 36,9s, D-dimer714,GUK 4,6,kreatinin 58.
UZV: KŠs poz, posteljica,sprijeda,nema plod.vode, plod"oklopljen"stijenkom maternice bez plod. vode.
U rodnici obilniji sluzavokrvavi prljav iscjedak, portio 1/2čl,cer.kanal prohodan do unutar.ušća koje je uloživo za jagodicu prsta,može se proći.
dg: chorioamnionitis ac, RVp-odluči se prekinuti trudnoća, trudovi s estimuliraju dripom.
PH analiza:Posteljica t:140g, prom.11cm, pupkovina lateralnog polazišta i duljine28cm.Plod.ovoji zadebljani i prljavo zelenkaste boje.Histološki se vidi obilan infiltrat stanica akutne upale kroz sve slojeve plod.ovoja.Postelj.tkivo primjereno gast,dobi, a pojedine resice su fibrozirane strome i skleroziranih kapilara.
Plod izvana ne pokazuje nakaznost,unutarnji raspored organa pravilan.U plućima se vide oskudni granulociti u alveolama.
Dg:chorioamnionitis acuta
Pneumonia intrauterina
Poštovana doktorice, zanima me što bi mogao biti uzrok ovakve upale budući da su CB bili uredni i da li je moguće da je uzrokUreaplasma koju sam vukla od početka trudnoće odnosno da se je u 3 tjedna vratila iako je nalaz bio negativan-možda lažno negativan jer je bris na nju uzeti tek 3.dan po primitku u bolnicu kad sam već bila na antibiotiku(da li taj antibiotik-ketocef, utječe na tu bakteriju odnosno da li je poduzeta odgovarajuća terapija).
Kako da se u buduće otkriju te bakterije ako su brisevi uredni da se ne bi ponovila slična situacija .
Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru

prof. dr. Josip Djelmiš

01.11.2004. 18:57

Poštovana Anja,
Uzrok spontanom pobačaju je upala plodnih ovoja i ploda. Iako je čest uzročnik upale Ureaplasma urealiticum koja je i kod vas izolirana i liječena (je li i izliječena?), ne može se isključiti i neki drugi uzročnik.
Prije sljedeće trudnoće trebate svakako ponoviti CB i PAPA test. Sljedeću vašu trudnoću će trebate intenzivnije nadzirati.

anja

02.11.2004. 10:50

Poštovani dr.Djelmiš,

zahvaljujem na Vašem odgovoru.
Vezano za ureaplsmu pisala sam da je nalaz na ureplasmu bio negativan pa me zanima koje pretrage bi prije planiranja iduće trudnoće osim briseva po Vama morala još napraviti i što je mogao biti uzrok ( brisevi bili negativni) i koliko po Vama treba proći vremena za planiranje iduće trudnoće-godinu dana, 6 mjeseci ili.....

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
Srdačan pozdrav.