Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Porod


Autor Poruka

Tina

21.10.2004. 14:56

Možete li mi odgovoriti zašto se kod nas i dalje većinom prakticira porod na leđima. gotovo svi materijali o toj tematici slažu se u zakljuučjku da se radi o najgorem položaju za majke i dijete, a najlakšem za liječnike.

Znam da se u Petrovoj može rađati u vodi, a može li se u čučnju, stoječki i dr.

Također, nemam puno povjerenja u naše liječnike pa Vas molim možete li mi preporučiti neku bolnicu, kliniku u Munchenu - ne preskupu.

prof. dr. Josip Djelmiš

03.11.2004. 19:07

Poštovana Tina,
za vrijeme rađanja djeteta rodilja najčešće leži na leđima jer se u tom položaju osjeća najugodnije. Rodilje često zahtjevaju epiduralnu anesteziju (bezbolni porod), što onemogućuje neki drugi položaj osim ležećeg. Primjena lijekova protiv bolova tijekom poroda će također onemogućiti rodilju da rađa u nekom drugom položaju osim ležećeg.
U našim rodilištima je moguće organizirati rađanje na boku i u vodi, dok rađanje u čučnju i stojećem položaju nije moguće zbog tehničkih ograničenja kreveta za rađanje.
Cijenja poroda i 4 dana boravka u Hrvatskim rodilištima iznosi oko 6000 kuna, dok je u nekim zemljama Zapadne Europe i deset puta viša.