Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PH nalaz ploda i posteljice 19. tj trudnoće


Autor Poruka

sir_oliver

27.03.2008. 14:50

Poštovani,
molim Vas da mi pobliže objasnite slijedeći nalaz

Primljena je rastrgana posteljica s dijelom pupkovine dužine 10 cm. Na serijskim prerezima tkivo posteljice blijedo. Histološki pupkovina uredne građe. Plodovi ovoji žarišno prožeti gustim nakupinama upalnih stanica tipa mononukleara. Ramifikacija resica uredna, resice su zdepaste, nezrelog izgleda, građene pretežito od fibrozirane strome kojoj se vide kolabirane kapilare.
Troboflast pravilan, pretežito dvoredan, mjeestimice nedostaje, a zamjenjuje ga fibrinoid kojeg se nalazi i u interviloznom prostoru. U području korijalne ploče nalaze se sitni kalcifikati.
Ženski plod dužine TZ 165 mm, TP 190 mm, smećkaste boje uz vidljivu epidermolizu. U trbušnoj šupljini nalazi se manja količina smećkaste tekućine. Svi unutarnji organi primjerenog broja i smještaja, smećkaste boje. Mozak kašast. Malformacije se ne nalaze.
Svi histološki pregledani organi pokazuju opću nezrelost uz akutni zastoj.

DIJAGNOZA
maceratio fetus II/III
immaturitas fetus universalis
fibrosis villorum placentae
calcinosis disseminata

unapred zahvana

Miro Šimun Alebić, dr. med.

07.04.2008. 21:50

Poštovana,
maceracija je termin koji se koristi da bi se opisale promjene koje nastaju na odumrlom plodu izloženom utjecaju amnijske tekućine. Imaturitas znači nezrelost ploda što je s obzirom na trajanje trudnoće razumljivo. Fibroza posteljičnih resia govori o promjenama u mikorarhitekturi posteljičnog tkiva što je moglo rezultirati slabljenjem funkcije posteljice. Nadam se da će Vam odgovor barem malo pomoći rasvijetliti tužne okolnosti koje su do pitanja dovele.