Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje


Autor Poruka

Vedran

14.06.2001. 06:09

Supruga ima 35 godina i ovo joj je prva trudnoća. Nalazi se u 37 tjednu i do sada nije bilo nikakvih problema. UZV pregledima ustanovljen je zastoj u napredovanju djeteta koje se prema tim pokazateljima nalazi u 33 tjednu. Supruga je hospitalizirana i ustanovljen je manjak željeza u krvi, te isto prima, heparinsku terapiju i infuziju u trajanju od 10 dana. CTG nalazi su uredni, mokraća negativna, tlak OK. Ukoliko terapija ne pomogne da li će se pristupiti momentalnom prijevremenom porodu i kako će dijete to podnijeti. Ukoliko terapijapomogne da li dijete ima šanse dostići zrelost u skladu sa stvarnim tjednima trudnoće ili će ipak ostati slabije razvijeno, te da li je moguće da dijete zbog toga ima neke komplikacije?
Hvala

Doc. dr. S. Kupešić

15.06.2001. 00:12

Poštovani gospodine Vedran,
Navodite da se radi o zastoju u rastu Vaše bebice, te da je supruga u 37. tjednu trudnoće, a da se je dosegnula veličina koja odgovara 33. tjednu gestacije. Ukoliko su parametri kliničkog i ultrazvučnog praćenja (CTG, color dopler - analiza krvnog protoka kroz utero-placentu i fetalnu cirkulaciju) u granicama normale, Vaša bebica ima izvanredne šanse za normalan tijek poroda i neonatalni razvoj. Svaki zastoj u rastu ipak zahtijeva podrobnu obradu jer moraju se isključiti uzorci takvog stanja : popremećaji od strane majke (visoki tlak, kronična bolest, infekcije teijkeom trudnoće i sl.), posteljice (placentna insuficijencija) i fetusa (prirođene nakaznosti, kromosomske abnormalnosti). Vjerujem da je ustanova u kojoj je Vaša supruga hospitalizirana učinila svu potrebnu obradu da se staloženo može planirati porod. Ukoliko je fetus samo malen, a vitalan i ne pati od manjka kisika tada se doista ne morate plašiti ishoda poroda, već ga samo željno očekivati. Želim Vam puno sreće.

Lana_1

15.06.2015. 23:35

Postovanje, imala sam spontani u 10 tjednu trudnoce gdje je plod zamro jos u 6 tjednu, nisam imala kiretazu, i moj ginekolog mi je rekao da mogu zatrudnit nakon prve menstruacije, prva menstruacije je prosla i od 2. Mjeseca pokusavam zatrudnit pa sve sad do 6 mjeseca ali nikako da zatrudnim, i do 3 mjeseca sam imala menstruacije po 7 dana kao i inace samo sto mi je dolazila puno ranije ali sam ja i dalje izbacivala komade ploda iz sebe do tog 3 mjeseca dosla je mestruacija nakon35 dana i normalno i trajala 7 dana, u 4 mjesecu mi je menstruacija kasnila dva dana i onda dosla ali je komad necega visilo iz mene i u 5 mjesecu je menstruacija dosla ranije 5 dana, i sada u 6 mjesecu sam kupila trakice za ovulaciju i cuvali smo se dok trakice nisu pokazale da su plodni dani kada su pokazale trakice plodne dane onda smo ponovo radili na trudnoci, medjetim oko 5 dana ima kako radimo na trudnoci testovi vec dva dana ne pokazivaju da su plodni dani samo su me bradavice bolile i malo stomak za vrijeme plodnih dana i sada ne bole, inece se muz i ja nikako ne cuvamo ali ovaj 6 mjesec smo se cuvali do plodnih dana, medjutim jutros sam se probudila otisla na wc i mokrim tamnosmedju mokracu sto nikad nisam, od prilike od 7 h pa sada do podne imam takvu mokracu, i jutros me jako probadao stomak kao da me nesto probada od desnog jajnika u ledja na desnu stranu. Ovih dana se stalno kupam u bazenu i suncam pa ne znam dal je to razlog tamnosmedje mokrace? I da primjetila sam da jako cesto idem mokriti zadnjih par mjeseci a i jako puno se pojavljuju mladezi po meni i kao da me malo prehlada hvata jer mi je nos zacepljen vec nekoliko dana. unaprijed hvala na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.06.2015. 23:15

Napravite urinokulturu.