Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pobacaj?


Autor Poruka

mia

14.05.2002. 21:07

Imam nepunih 35 godina, jedan porod i nula pobacaja iza sebe. Menstruacije su mi veoma redovne, sa ciklusom 28 dana. Kod prosle trudnoce sam odmah "sutra " uradila test sa mokracom "CLEAR BLUE" i pokazao je pozitivan rezultat. Dobila sam djevojcicu.
Sada, dvije godine kasnije, ucinilo mi se da mi menstruacija "dobro" kasni pa sam uradila isti test za koji sam cula da je veoma pouzdan.
Rezultat je bio pozitivan. Dva dana kasnije, tj. sedam dana nakon ocekivanog termina menstruacije, pojavilo se krvarenje. Napetost u grudima. Odmah sam otisla ljekaru koji je pomocu vaginalnog ultrazvuka konstatovao da u materici nema trudnoce i da je najvjerovatnije test pogresan te da se radi o menstruaciji. Ostavio je malu mogucnost vanmatericne trudnoce koja se tako rano ne mora vidjeti. Sutradan sam otisla i drugom ljekaru. Potvrdio je da u materici nema trudnoce. Uradila sam beta hCG test i rezultat je 15.3.
Molim vas komentar. Hvala.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

15.05.2002. 09:15

Poštovana,
Ovakav nalaz niskih vrijednosti beta hCGa govori u prilog tzv. subkliničkog pobačaja. Naime, beta hCG i nalaz "clear blue-a" je bio lagano pozitivan, te se smatra da je uslijedio rani spontani pobačaj. Preporučila bih da još jednom ponovite beta hCG (kroz 5 do 7 dana) kada bi nalaz trebao biti negativan. Na žalost ovakav ishod trudnoće veoma je čest u prvom tromjesečju, te se računa da čak 50% ranih trudnoća završava ovakvim ishodom (žene niti ne registriraju da su u drugom stanju), a razlog je najvjerojatnije kromosomska abnormalnost oplođenih jajnih stanica.

mia

15.05.2002. 11:57

Hvala vam lijepo na odgovoru, molila bih vas još jedno objašnjenje. Moja krvna grupa je 0-, muževa B+, djevojčica je AB+. U 28-oj nedjelji trudnoće sam primila Rogam kao i nakon poroda, kada se pokazalo da je beba Rh pozitivna. . Da li je potrebno da ga primim i nakon ovog ranog pobačaja (ako se pokaže da je to posrijedi)? Može li to biti i uzrok pobačaja???

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

16.05.2002. 19:38

Poštovana,
S obzirom da se radi o tzv. subkliničkom pobačaju ne smatram neohodnim da se primjeni Rhogam. Kao što sam napomenula vjerojatnije je da se je radilo o kromosomskoj aberaciji negoli o nepodudarnosti krvih grupa, koja puno češće može izazvati komplikacije tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće.

loratra

21.11.2013. 23:30

Poštovani!
Imam neredovite menstruacije, svakih par mjeseci.
Ipak, nakon nekoliko nezaštićenih odnosa sa suprugom, posumnjala sam na trudnoću.
Koristila sam test prije tjedan i pol dana koji mi je pokazao pozitivan rezultat odmah.
Ipak, nekoliko dana poslije dogodilo mi se slabašno krvarenje, kao i dan nakon toga, ali i nastavili su se bolovi u donjem dijelu trbuha.
Naručila sam se kod ginekologa, ali me zanima, ako je riječ o ranoj trudnoći i spontanom pobačaju hoće li on to moći utvrditi, odnosno, hoće li moći utvrditi da je trudnoće uopće bilo?

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.11.2013. 10:40

Javite se čim prije s obzirom na krvarenje. Može se vidjeti uz pomoć betahcg iz krvi ako ne uz pomoć uzv-a.

masa1

14.12.2013. 13:45

Postovani, kombiniranim probirom ustanovljen mi je visok rizik za Downov sindrom (1/5), kao i za Edwardsov i Pattau poremećaj (1/27). Debljina nuhalnog nabora ploda bila je 3,5 mm. Dana 17.12. idem na ranu ranu amniocentezu, a odgovor se moze cekati do 4 tjedna. Obzirom da cu tada biti u 19 tjednu trudnoce, i da se posljedice pobacaja (i neplodnost) povecavaju sto se on kasnije obavi, moje je pitanje: Je li bolje sada, i bez rezultata amniocinteze, ali s visokim rizikom da plod nije u redu, prekinuti trudnocu, nego cekati 19. tjedan, i ako nalaz bude pozitivan, onda obaviti pobacaj uz rizik da vise nikad ne mogu zatrudniti. Imam 41 godinu. Hvala unaprijed na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.12.2013. 20:00

Morate imati nalaz amniocenteze. Jedino to sigurno dokazuje da se radi o kromosomskoj anomaliji.Prije toga se ništa ne smije raditi, jer prenatalni testovi samo pokazuju rizik a ne potvrđuju dijagnozu. To radi amniocenteza.

dinaelo

16.12.2013. 18:00

Pozdrav!!!
Vec sam vam pisala o svom problemu naime 09.10.2013 sam imala zadnju menstraciju koja je traja do 15.10.2013 posle toga sam imala nezasticen odnos 01.11.2013 sam vadila nalaze koji su bili uredu sem da imam puno bakterija odma sam pocela pit uvin h caj sedam dana po 2 litra dnevno 18.11.2013 mi se pojavio smedji iscjedak trajao je nekoliko dana znaci dan bude dan ne a da bih 25.11 dobila obilno krvarenje sa komadima i jakim bolovima koji trajali 3 dana nikom nista nisam pricala jer sam mislila da je ok stim da mi je kasnilo nakon 3 dana sam morala otici lijecniku jer nisam mogla trpit bolove da bi me uputila odma na kiretrazu i da je to bila ne uspjela trudnoca niko mi nista nije rekao ni koliko je bilo u pitanju jer ja se nisam nadala da sam trudna zbog tih nalaza i bakterija danas sam dobila PH nalaz pa bih vas zamolila ako mi vi mozete pojasniti sta bi trebalo ovo da znaci
PATOHISTOLOSKA DIJAGNOZA...residua graviditatis necrotica et inflammata to mi stoji na PH nalazu ,a vrsta materijala sadrzaj kavuma uterusa
a klinicka dijagnoza AB SPONTANEUS INCOMPLETUS HEBD 7/8..

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.12.2013. 22:20

Radilo se o ranom spontanom inkompletnom pobačaju, a plod se nije ni razvio.
Spontani pobačaj je završen instrumentalnom kiretažom zato je se nije završio u potpunosti već je bio inkompletni te je odstranjeno i rezidualno posteljično tkivo.
O tome govori i PHD dijagnoza. Dakle ne govori nam o uzroku pobačaja.