Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pobacaj u 15. tjednu


Autor Poruka

andy-westy

15.05.2017. 20:05

Postovani,
imam 31 god, 1.trudnoca - 9.1. inducirani pobacaj u 15. tj zbog intraamnijske infekcije kao razlog. Zaprimljena u bolnicu sa smeckastim iscjetkom, CRP 310 i povisenim leukocitima. Izolirana bakterija Strept.pyogenes, ostali brisevi negativni, papa uredan 7/2016. Nalaz phd ploda i posteljice -hematom na posteljici 6 cm. Poslije papa test 2/2017 uredan uz blage upalne promjene, ucinjeni brisevi, izoliran Enterobacter aerogenes, lijecen Sulotrimom forte po ATB-u. U medjuvremenu promjenila ginekologa koji se zelio"pozabaviti" eritroplakijom koju imam od 1.ginekoloskog pregleda sa 17.god. On je uvjeren da je uzrok infekcije bila anaerobna bakterija, a ne streptokok koji je izoliran. Napravio je kolposkopiju i kaze ektropij kao 2 kn, jod negativno podrucje kao 2 kn, grlic maternice otecen. Uvedena terapija Macmiror 12 dana, poslije brisevi svi negativni osim opet aeroba Enterobacter aerogenes, koji kaze ne treba lijeciti, terapija linex lady 2xtj. i kontrolna kolposkopija za mjesec dana. Otisla po drugo misljenje gdje doktor uopce nije obracao paznju na eritroplakiju, pise cerviks konican s manjom eritroplakijom, kaze da to ima svaka druga zena, sto se njega tice to je u redu, medjutim na 3d UZ nalaz sedlaste maternice (za koju sam znala jos od prvog pregleda u trudnoci, mama ima dvorogu maternicu, nikad problema, osim sto smo brat i ja rodjeni na zadak) razmak izmedju rogova 25.4×7.2 mm. Kaze da bi se trebao napraviti op.zahvat, sto mi do sada nitko od lijecnika nije rekao, rekli su da sedlasta maternica nije velik problem. Zbog hematoma na posteljici ucinjeni testovi trombofilije - Pai1 homozigot 4g, MTFHR C677T heterozigot, homocistein 10.4 ostalo b.o. Doktor preporucuje heparin u trudnoci. Jos dao folne kiseline 5 mg dnevno, sto me zbunjuje zbog cega toliko velika kolicina folacina ? Molila bih Vas za misljenje sto se tice eritroplakije/ektropija sto s tim, maternicu operirati ili ne? Heparin da ili ne? Moram naglasiti da sam osjetljiva na Aspirin tako da ta terapija ne dolazi u obzir. I je li navedena bakterija mogla uzrokovati intraamnijsku infekciju? Suprug i ja smo planirali poslije ovog ciklusa poceti raditi na toliko zeljenoj bebici medutim sad sam toliko uplasena da ne znam sto mi je ciniti. Hvala na odgovoru i ispricavam se zbog dugog posta

Ivo Balenović, dr. med.

16.05.2017. 15:55

Poštovana,
eritroplakija je normalna pojava na vratu maternice tj. to je mjesto gdje cilindrični epitel (koji je inače unutar cervikalnog kanala) zbog djelovanja hormona 'izlazi' na vanjski dio vrata maternice i to izgleda kao crvena mrlja. To mjesto je podložnije promjenama (posebno HPV u) pa je zato potrebno učiniti papa test i briseve, te po potrebi kolposkopiju. Liječenje eritroplakije provodi se samo ako postoji promjena u papa testu i ako se dokaže infekcija. Sedlasta maternica je najblaži poremećaj u izgledu maternice i ne zahtjeva nikakvu korekciju, niti bi trebala biti smetnja trudnoći. Prema navedenom imali ste pobačaj zbog korioamnionitisa-bakterijske upale posteljice i plodovih ovoja. Budući da ste PAI 1 homozigot 4G imate nešto povišen rizik za trombozu što će zahtijevati nadzor u trudnoći, ali bez profilakse heparinom budući da do sada niste imali vensku tromboemboliju.

andy-westy

16.05.2017. 16:30

Hvala Vam na odgovoru. Samo jos jedno, je li potrebno izlijeciti Enterobacter aerogenes prije trudnoce?

Ivo Balenović, dr. med.

17.05.2017. 10:55

Poštovana,
Enterobacter aerogenes može izazvati oportunističke infekcije, kod osoba sa smanjenim imunitetom, no ukoliko planirate trudnoću najoptimalnija je fiziološka flora.