Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ponovljeni spontani pobačaji


Autor Poruka

mrvek

09.10.2011. 05:25

Poštovani,
imam 28. godina, 2008. godine sam imala spontani pobačaj u 8 tjednu koji je završio kiretažom. 2010. i 2011. sam također imala spontani u 4-5 tjednu, ali nije bila potrebna kiretaža. U veljači 2011. godine sam išla na laparoskopiju jajnika, desni jajnik endometriotična cista, te na lijevom jajniku endometriotična i dermoidna cista. Operacija je prošla uredno. Nakon toga sam napravila prekoncepcijsku obradu, svi nalazi su mi u redu (hormoni štitnjače, testovi trombofilije, cervikalni brisevi, papa, koagulogram) osim ogtt:
0=4.7
1.8=10.5
3.6=10.5
7.2=10.6
U međuvremenu sam obavila i GUK-profil:
5,0 - 6,5 - 5 - 5,7 - 5,7 - 4,5 - 4,3 - 4,1 - 4,2
Rekli su mi da je nalaz u redu, te da malo pripazim na prehranu, izbacim slatko! Da li je to u redu?

Još sam trebala izvaditi spolne hormone, te sam dobila nalaz:
( 4. dan ciklusa )
Estradiol 110.1 pmol/L folikularna faza: 110 - 1100
LH 9.2 lU/L folikularna faza: 3 - 12
FSH 5.8 lU/L folikularna faza: 2 - 12
Prolaktin 30.0 qg/L 4 - 23
Testosteron ukupni 0.9 nmol/L 0.2 - 2.6
Možete li mi molim Vas reći kakav je nalaz? Da li omjer LH/FSH pokazuje da imam policistične jajnike?

Prolaktin sam vadila prije dva mjeseca i bio je 25.4, te prije mjesec dana i bio je 44.4, a sada 30. Da li je to normalno da mi se prolaktin tako mjenja u kratkom periodu?
Možete li mi molim Vas reći Vaše mišljenje u vezi svih tih nalaza, te koji je moj sljedeći korak?

Da li bi trebala uzimati neku terapiju obzirom na nalaze?
Da li mogu početi raditi na bebici??

Lijepo Vas pozdravljam i unaprijed Vam se zahvaljujem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.10.2011. 13:20

Poštovana, nalazi spolnih hormona ukazuju na inverziju 1:2. Svakako da taj nalaz i nalaz poremećenog OGTT testa mogu ukazivati na policistične jajnike.
Obično se kod žena koje imaju povišenu tjelesnu težinu predlaže terapija metforminom, uz redukciju tjelesne težine, pojačanu tjelovježbu, prestanak pušenja, konzumiranja alkoholnih pića.
Zatim od obrade bih još napravio inzulin u serumu, Ca 125 marker, te svakako 3 D UZV zbog opetovanih pobačaja, (zbog ev. sumnje na malformaciju maternice), cervikalne briseve.
Svakako prekoncepcijski uzimati folate.

treca_sreca

12.03.2016. 12:15

Poštovani,
obraćam Vam se za mišljenje i eventualnu preporuku što dalje učiniti. Napunila sam 39 godina i imam iza sebe dvije uredne trudnoće (s 28 i 30 godina) koje su završile vaginalnim porodima zdrave djece u terminu, te dva pobačaja u trudnoćama urednog tijeka do redovnih kontrola kojima je UZV ustanovljeno da nema srčane akcije (sada s 38 i 39 godina): prvi u 20.-om tjednu i drugi u 12.-om tjednu. Obje ove trudnoće imale su uredne nalaze papa testa, cervikalnih briseva, urinokulture te krvne slike. U ovoj trudnoći koja je završila u 20.-om tj. učinjen je i Harmony NIPT koji je pokazao vrlo nizak rizik za trisomije (Down, Edwards, Patau <10.000). PHD nalaz nakon prve trudnoće nije pokazao ništa što bi upućivalo na bilo kakve uzroke, bilo je opet sve mikroskopski i makroskopski uredne građe i u skladu s dobi ploda, osim što je posteljica bila nešto manja. Nakon konzultacija, nova je trudnoća bila u petom ciklusu iza ove prve izgubljene. I opet sve uredno do kontrole u 12.-om tjednu, čemu je uslijedila kiretaža od koje se dobro oporavljam. Ni jednim znakom nisam osjetila da nešto nije u redu, odlično sam se osjećala, nikakvih tegoba niti čudnih pojava i onda šok umjesto vesele kontrole. Razlika od prvih trudnoća je da sad imam otprilike 6 kg više nego prije čime mi je BMI na 26/27 i što mi je oba puta zbog povišenog TSH (4,6 i 4,2) uveden Euthyrox da se TSH dovede na <2,5 i oba puta sam uredno reagirala na terapiju te je TSH bio u navedenim granicama. U svim trudnoćama od ciklusa planiranja, uzimala sam i Folacin 1 tbl dnevno i Mg 400 mg, a u ovoj posljednjoj mi je još zbog cijele anamneze uveden i Duphaston 2x1 tbl, samo da budemo na oprezu. U sve četiri trudnoće, već u prvom željenom ciklusu ostala sam trudna. Za zadnje dvije (neuspješne) trudnoće znala sam da imam hemangiom na jetri koji se UZV kontrolira te sam za isti napomenula prilikom prvih pregleda, međutim rečeno mi je da hemangiom neće utjecati na ishod trudnoće. Inače sam nepušač. Zanima me:
- koje pretrage/preglede i zašto smatrate da sad trebam učiniti, neovisno o eventualnoj budućoj trudnoći;
- da li bi uopće preporučili i ako da, kad bi preporučili iduću trudnoću planirati uz koju dozu opreza;
- bilo što još što Vam pada na pamet, a mislite da bi bilo dobro da uzmem u obzir.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Srdačan pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.03.2016. 16:40

Vjerovatno se radi o kromosomskim uzrocima pobačaja, dakle kromosomopataijama.
Prije iduće trudnoće ev. ponovite cb, testove na trombofiliju, TSh,OGTT, ev. 3d uzv i ostale pretrage prema nalazima od ranije.